Sudjelovanje predstavnika HHI-ja na sastanku radne grupe za svjetsku bazu podataka o ENC-u

2.3.2023. 10:34:00

Radna grupa Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) za svjetsku bazu podataka o ENC-u (Worldwide ENC Database Working Group – WENDWG) sastala se 21. – 23. veljače 2023. u Aalborgu, u Danskoj na 13. redovitom godišnjem okupljanju. Domaćin skupa bila je Danska agencija za geopodatke (Danish Geodata Agency – DGA). Osnovna je svrha WENDWG-a savjetovanje Međuregionalnog koordinacijskog odbora (Interregional Coordination Committee – IRCC) o razvoju odgovarajuće kvalitete i pokrivenosti ENC-ova (više o radnoj skupini na WENDWG | IHO).

Glavne teme trodnevnog programa bile su:

Prezentacije (izvještaji) predstavnika i/ili koordinatora za kartiranje ENC-ova svih regionalnih hidrografskih komisija (RHC) i predstavnika regionalnih distribucijskih centara RENC (IC-ENC i PRIMAR) o izazovima povezanima s implementacijom standarda S-100

Rasprava o strateškim pokazateljima uspješnosti, koji IHO-u omogućuju praćenje razine sposobnosti država članica da ispune zahtjeve za izradu i isporuku proizvoda S-100 u skladu s definiranim planovima implementacije, s naglaskom na matricu WEND100-IGIF 

Predstavljanje statusa treće verzije servisa mrežnog kataloga INToGIS III u sklopu projekta suradnje između IHO-a i Korejske hidrografske i oceanografske agencije (Korea Hydrographic and Oceanographic Agency – KHOA)

Razmatranje izmjena i dopuna smjernica za planiranje ENC-a u sklopu IHO standarda S-11, s naglaskom na prednosti i nedostatke upotrebe mrežnog modela kao osnove i mogućnosti za izradu globalnog mrežnog modela.

U radu grupe aktivno je sudjelovala i Hrvatska, koju je predstavljao delegat Hrvatskog hidrografskog instituta Dejan Lovrinčević. Zbog izostanka predstavnika i koordinatora za kartiranje ENC-a za regiju F (Hidrografska komisija za Sredozemno i Crno more – MBSHC), u suradnji s predstavnikom IHO-a prezentirani su ažurni podaci o provedenim aktivnostima i planovima za implementaciju proizvoda S-100 u regiji MBSHC-a, kojim Hrvatska trenutno predsjeda.

Zadnje vijesti