Izložbeni prostor povijesti hidrografije

Izložbeni prostor povijesti hidrografije

Cjelokupni sadržaj ovog arhivsko-izložbenog prostora pruža uvid u djelovanje i rad Hidrografskog instituta tijekom njegova postojanja, a ova retrospektiva samo je podsjećanje na metode rada te instrumentarij, uređaje i pribor koji su se koristili u radu Instituta.

Izložbeni prostor je organiziran u nekoliko izložbenih cjelina, tako da prikazuje rad povezanih odjela (hidrografskog, oceanološkog, kartografskog, nautičkog, reprodukcijskog i informatičkog), koji su okosnica stručnog rada i djelovanja Hidrografskog instituta.

Uređenje arhivsko-izložbenog prostora od adaptacije dijela nekadašnje tiskare do kompletnog uređenja postava trajalo je pune dvije godine (2008. – 2010.).

Izložbeni prostor je svečano otvoren 14. studenoga 2010. uz nazočnost predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića i brojnih uzvanika.

U Izložbenom prostoru je sažeta djelatnost Instituta iz proteklih vremena. U njemu je sačuvana i izložena vrijedna arhivska građa, pribor, aparati i instrumentarij, koji posjetitelju pružaju uvid u razvoj i kontinuitet hidrografske djelatnosti na istočnoj obali Jadrana.

Osim važne uloge u očuvanju sjećanja na tradiciju istraživanja mora dugu preko 200 godina, Izložbeni prostor ima i edukativnu namjenu jer organiziranim posjetima pridonosi obrazovanju učenika, studenata i mladih znanstvenika.