Živi arhipelag u Hrvatskoj

"Živi arhipelag u Hrvatskoj" je publikacija koja će doprinijeti podizanju hrvatske turističke ponude na razinu koju uvjetuju njezine izvanredne prirodne mogućnosti.

Projekt "Živi arhipelag u Hrvatskoj" temelji se na ideji sustavnog obogaćivanja postojeće ponude, na njezinom oplemenjivanju i razvoju, i to oživljavanjem autentičnog i originalnog. Takva će ponuda privući posjetitelja snagom prepoznavanja stvaranom stoljetnim životom i radom na ovom području. U ugođaju ispunjenom gostoprimstvom, iskrenošću i prirodnošću svaki će posjetitelj osjećati da je pronašao dio sebe i njemu se vraćati.

Hrvatski Jadran obuhvaćen je mapama sjevernog Jadrana, srednjeg Jadrana i južnog Jadrana. Svaka se mapa sastoji od tri tematska dijela:

Prvi tematski dio počinje predstavljanjem ideje "Živog arhipelaga". Zatim slijedi tekst o Hrvatskoj kao pomorskoj i poviješću bogatoj zemlji. Potom je obrađeno nekoliko tema s namjerom da se isticanjem najprivlačnijih elemenata turističke ponude utječe na odluku gostiju o odabiru hrvatskog akvatorija Jadrana za svoje odredište. Hrvatska je opisana kao "Raj za nautičare", a na pomorskoj karti koja prikazuje hrvatsku obalu Jadrana naznačene su sve značajnije marine i pristaništa. Radi popularizacije Hrvatske kao zemlje aktivnog turističkog boravka, uvrštena je tema "Aktivni odmor", u kojoj je predstavljeno kontinentalno i priobalno područje. Zatim slijede teme o gastronomiji i vinima, o Jadranu kao prirodnoj i ekološkoj baštini, te o Hrvatskoj kao vrijednoj turističkoj destinaciji. Navedene su adrese svih turističkih ureda u Hrvatskoj i svijetu, te informacije o tome na koji se način može doći u Hrvatsku s kartom na kojoj su prikazane ceste, brodske linije i zračne luke. Na kraju ovog dijela mape  nalazi se popis svih ovlaštenih distributera preko kojih se mogu nabaviti pomorske karte i publikacije u izdanju Hrvatskog hidrografskog instituta. Radi sigurne plovidbe, navedene su osnovne informacije i propisi koje svaki nautičar mora znati za vrijeme svog boravka u ovom akvatoriju, te podaci o svim lučkim kapetanijama i lučkim ispostavama na hrvatskoj obali Jadrana.

Drugi tematski dio u tri sveska sadrži pomorske navigacijske karte formata 50 x 35 cm, u mjerilu 1:100 000. Uz svaku kartu prikazano je područje opisano prisno i sugestivno, navedena kvalitetna ponuda, preporučena mjesta, predjeli i znamenitosti koje vrijedi vidjeti i posjetiti. To će svakako pomoći nautičarima u planiranju njihovog budućeg posjeta Jadranu.

Treći tematski dio sadrži praktične i korisne informacije o različitim uslugama u turizmu koje se nautičarima nude na ovom području. Ujedno se davateljima usluga pruža prilika da oglašavanjem u mapama kvalitetno i atraktivno prikažu svoju ponudu. Kvalitetnim prikazom ponude obuhvatit će se sve ono što je nautičarima potrebno i što bi im olakšalo pronalaženje za takvih informacija.