Održana završna konferencija EU/IPA projekta CoRE u Dubrovniku

14.12.2017. 0:03:00
Održana završna konferencija EU/IPA projekta CoRE u Dubrovniku

Završna konferencija EU/IPA projekta „CoRE” održana je u na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, 28. studenoga 2017. godine. Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati terenskih istraživanja i projektna publikacija „Morsko dobro u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori”. Projekt „CoRE“ je EU/IPA projekt financiran sredstvima iz Prekograničnog programa Hrvatska- Crna Gora 2007 - 2013, iz komponente II, Mjera 1.1. (Zajedničke mjere za zaštitu okoliša, prirode i kulturne baštine), ukupne vrijednosti 536.065,97 EUR.

Konferenciju su otvorili Vinka Kolić, ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta u Splitu i Luka Mitrović, direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore. U svom uvodnom izlaganju istaknuli su važnost prekogranične suradnje između dviju institucija, važnu ulogu EU fondova i doprinos rezultata projekta CoRE, čiji je opći cilj poboljšanje ukupne zaštite i očuvanje istočnog dijela Jadrana.

Projektom je nabavljena suvremena oprema i to: dubinomjer, valografska plutača, side scan sonar, biološka sonda, herbarij i dr. oprema. Provedena su hidrografska, oceanografska, biološka i kemijska mjerenja i prikupljeni podaci iz područja delte Neretve (pristup luci Ploče, spoj Baćinskih jezera i mora), oko dubrovačkih zidina, delte rijeke Bojane i plaže Mogren i Sutomore. Na osnovi prikupljenih podataka i rezultata izrađeni su nautički planovi s ažuriranim hidrografskim mjerenjima i dane preporuke koje se odnose na promjene obalne crte pod utjecajem erozije i jačine valova u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori. Rezultati su pružili nova znanja u područjima koja zahtijevaju kontinuirani monitoring radi sigurnosti plovidbe i zaštite prirode i kulturne baštine.

Kao jedan od bitnih rezultata projekta predstavljena je i knjižica „Morsko dobro u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori”, koja na sažet i jednostavan način obuhvaća složene pravne propise kojima se uređuje pomorsko dobro u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Završnoj konferenciji projekta prisustvovali su predstavnici medija, Lučka uprava Dubrovačko – neretvanske županije, Plovput, profesori, studenti i djelatnici Sveučilišta u Dubrovniku, suradnici iz PAP/RAC-a te predstavnici partnerskih institucija Hrvatskog hidrografskog instituta, Instituta za more i priobalje u Dubrovniku, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Zadnje vijesti