Održana završna konferencija EU/IPA projekta CoRE u Dubrovniku

12/14/2017 12:03:00 AM
Održana završna konferencija EU/IPA projekta CoRE u Dubrovniku

Završna konferencija EU/IPA projekta „CoRE” održana je u na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, 28. studenoga 2017. godine. Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati terenskih istraživanja i projektna publikacija „Morsko dobro u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori”. Projekt „CoRE“ je EU/IPA projekt financiran sredstvima iz Prekograničnog programa Hrvatska- Crna Gora 2007 - 2013, iz komponente II, Mjera 1.1. (Zajedničke mjere za zaštitu okoliša, prirode i kulturne baštine), ukupne vrijednosti 536.065,97 EUR.

Konferenciju su otvorili Vinka Kolić, ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta u Splitu i Luka Mitrović, direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore. U svom uvodnom izlaganju istaknuli su važnost prekogranične suradnje između dviju institucija, važnu ulogu EU fondova i doprinos rezultata projekta CoRE, čiji je opći cilj poboljšanje ukupne zaštite i očuvanje istočnog dijela Jadrana.

Projektom je nabavljena suvremena oprema i to: dubinomjer, valografska plutača, side scan sonar, biološka sonda, herbarij i dr. oprema. Provedena su hidrografska, oceanografska, biološka i kemijska mjerenja i prikupljeni podaci iz područja delte Neretve (pristup luci Ploče, spoj Baćinskih jezera i mora), oko dubrovačkih zidina, delte rijeke Bojane i plaže Mogren i Sutomore. Na osnovi prikupljenih podataka i rezultata izrađeni su nautički planovi s ažuriranim hidrografskim mjerenjima i dane preporuke koje se odnose na promjene obalne crte pod utjecajem erozije i jačine valova u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori. Rezultati su pružili nova znanja u područjima koja zahtijevaju kontinuirani monitoring radi sigurnosti plovidbe i zaštite prirode i kulturne baštine.

Kao jedan od bitnih rezultata projekta predstavljena je i knjižica „Morsko dobro u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori”, koja na sažet i jednostavan način obuhvaća složene pravne propise kojima se uređuje pomorsko dobro u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Završnoj konferenciji projekta prisustvovali su predstavnici medija, Lučka uprava Dubrovačko – neretvanske županije, Plovput, profesori, studenti i djelatnici Sveučilišta u Dubrovniku, suradnici iz PAP/RAC-a te predstavnici partnerskih institucija Hrvatskog hidrografskog instituta, Instituta za more i priobalje u Dubrovniku, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Latest

1/25/2023
Hydrographic Institute and Ministry of Culture and Media of the Republic of Croatia sign Cooperation Agreement

Hydrographic Institute of the Republic of Croatia and the Ministry of Culture and Media of the Republic of Croatia signed a Cooperation Agreement. This cooperation will include joint activities in the field of scientific and professional research through exchange of expertise..

read more Hydrographic Institute and Ministry of Culture and Media of the Republic of Croatia sign Cooperation Agreement