Javna objava „Obalne crte“ u izdanju Hrvatskog hidrografskog instituta

22.9.2022. 14:30:00
Javna objava „Obalne crte“ u izdanju Hrvatskog hidrografskog instituta

Obalna crta javno je objavljena na geoportalu HHI-ja te je omogućena usluga preuzimanja (WFS). Radi jednostavnosti upotrebe obalna crta podijeljena je prema županijama. 
Obalna crta Jadranskog mora ucrtava se na službenim pomorskim kartama kao razdjelnica između kopna i mora. U Hrvatskom hidrografskom institutu definirana je kao sjecište plohe kopna i plohe geoida koji je određen srednjom razinom visokih voda na mareografima u Kopru, Rovinju, Bakru, Splitu i Dubrovniku za epohu 1971.5 (Domijan i dr., 2005.). Ta je definicija u skladu s odlukom Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) o određivanju obalne crte.
Obalna crta izvedena je iz hidrografskih izvornika različitih mjerila te se dodatno periodički usklađuje s novim podacima hidrografskih mjerenja i digitalnim ortofotom Državne geodetske uprave.
Javno objavljena obalna crta može se koristiti bez ograničenja uz obvezno navođenje izvora.
Hrvatski hidrografski institut, kao subjekt Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP), objavio je metapodatke o obalnoj crti u katalogu NIPP-a.
 

Zadnje vijesti

25.1.2023.
Hrvatski hidrografski institut i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske potpisali Sporazum o suradnji

Potpisan je Sporazum o suradnji između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatskog hidrografskog instituta. Sporazumna suradnja odvijat će se realizacijom zajedničkih aktivnosti u području znanstveno-stručnih istraživanja razmjenom stručnih...

opširnije Hrvatski hidrografski institut i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske potpisali Sporazum o suradnji