IPA - Okrugli stol o potencijalima prekogranične suradnje u povećanju razine kvalitete usluga

11.6.2012. 10:40:00

IPA - prekogranični program Hrvatska - Crna Gora

„Zajednička promocija i unapređenje razine sigurnosti nautičkog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju" Provedba aktivnosti 2.2. Okrugli stol o potencijalima prekogranične suradnje u povećanju razine kvalitete usluga i sigurnosti nautičkog turizma 05.06.2012. – Dubrovnik, Sveučilište u Dubrovniku

Okrugli je stol održan u utorak 05.06.2012. godine s početkom u 10.00 sati u Dubrovniku na Sveučilištu u Dubrovniku, Ćira Carića 4, u dvorani D01. Na Okruglom su stolu sudjelovali crnogorski i hrvatski partneri u projektu (Hrvatski hidrografski institut i Sveučilište u Dubrovniku - Pomorski odjel i Hidrometeorološki zavod Crne Gore i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore) te predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije, ACI Dubrovnik, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Turističke organizacije Kotora, te drugi zainteresirani.

Nakon pozdravne riječi pročelnika Pomorskog odjela dr.sc. Željka Kurtele, pomoćnica ravnatelja HHI, gđa. Vinka Jurić govorila je o do sada ostvarenim rezultatima projekta. Također je prezentirana i web-stranica projekta www.nautour.info.

U okviru Okruglog stola održana su dva pozvana predavanja i to:

1. g. Frano Hartman, menadžer agencije Adriatic global: „Prekogranična suradnja u nautičkom turizmu“
2. prof.dr.sc. Josip Kasum, redoviti profesor Pomorskog fakulteta u Splitu: „Rizici i plovila za zabavu u nautičkom turizmu“.

Direktor Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore gosp. Luka Mitrović, u svojem je izlaganju istaknuo napredak koji je učinjen u pogledu nabave opreme i obuke potrebne za hidrografske premjere koji su potrebni kako bi se dobio kvalitetan uvid u podmorje i potencijale nautičkog turizma.

Nakon svih izlaganja razvila se rasprava o brojnim temama vezanih uz projekt. Naročita je pažnja obraćena na probleme čije je rješavanje pomogao i ovaj projekt: regulativi vezanoj uz nautički turizam, problemima vezanim uz proceduru prelaska državnih granica, problemu udaljenosti između postojećih marina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, potrebi gradnje marina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, problemu devastacije obale, zahtjevima vezanim uz tehničku opremljenost marina...

Gđa. Sanja Todorović task manager Zajedničkog tehničkog tajništva Prekograničnog programa Hrvatska Crna Gora izrazila je zadovoljstvo i pohvalila rad na projektu koji je, po njezinim riječima, izbrisao granice zajedničkim radom i suradnjom. Time što su izrađeni novi turistički proizvodi – Booklet i vodiči, korisni ne samo turistima već i drugim organizacijama i agencijama vezanima uz turizam, koristi će imati šira društvena zajednica. Uz spomenute tiskane materijale dostupna će biti dostupna i web stranica www.nautour.info, čija će domena biti aktivna sve do 2019. godine.

Na Okruglom je stolu zaključeno kako je ostvarena većina postavljenih ciljeva te da su već vidljivi neki finalni rezultati projekta.

Press i više o projektu na stranicama projekta

Zadnje vijesti