Hrvatska na 7. sastanku stručne skupine za suradnju u pitanjima MZ-a u Bruxellesu

8.2.2018. 14:12:00
Hrvatska na 7. sastanku stručne skupine za suradnju u pitanjima MZ-a u Bruxellesu

Pomoćnik ravnateljice Hrvatskog hidrografskog instituta Željko Bradarić i voditelj nacionalne središnjice za traganje i spašavanje Edo Šarunić sudjelovali su na 7. sastanku stručne skupine za suradnju u pitanjima mjesta zakloništa (MZ) koji se održao 1. veljače 2018. u Bruxellesu. Stručna skupina uspostavljena je u skladu s odlukom Europske komisije radi sustavnog bavljenja pitanjima u vezi sa složenom i osjetljivom problematikom mjesta zakloništa za brodove u nevolji.

Hrvatski predstavnici pozvani su da prezentiraju hrvatski koncept, koji je od 2007. implementiran kao cjelovito rješenje jer je posebnim propisom (Pravilnik o mjestima zakloništa, NN 3/08 i 101/16), a u skladu s Direktivom 2002/59/EZ i uputama Međunarodne pomorske organizacije, obuhvatio organizacijski aspekt kao i softversku podršku odlučivanju (DSS) (http://www.hhi.hr/projects/viewproject/12). HHI i nakon implementacije pruža sustavnu podršku održavanjem baze prostornih i drugih podataka kao i funkcionalnosti posebnog modula višekriterijalne analize (DSS) te osposobljavanjem korisnika, čime cijeli sustav čini upotrebljivim i održivim za glavnu namjenu.

Koncept kao takav još i danas predstavlja dobar primjer održivog i kvalitetnog uređenja jednog važnog i osjetljivog pitanja vezanog uz more i plovidbu brodova. Shodno tome, stalno je predmet interesa brojnih članica EU-a i EMSA-e, pa je tako bilo i ovom prigodom.

Na sastanku je istaknuto da je, uz redovito održavanje postojećeg sustava, poseban stručno-znanstveni tim nastavio s istraživanjima mogućnosti unapređenja DSS-a primjenom novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT). Stoga, pored operativno-funkcionalnog rješenja iz 2007., trenutno postoji definirani koncept kvalitetnog unapređenja DSS-a temeljenog na metodologiji procjene rizika i višekriterijalnoj analizi. Osim konkretnih ideja o znatno širem funkcionalnom unapređenju postojećeg DSS-a primjenom na ostale izvanredne i redovite situacije na moru, postoji razrađeni koncept moguće primjene određenih funkcija i na razini EU-a odnosno njihove integracije u postojeće funkcionalnosti servisa koje pruža EMSA.

S obzirom na iskazani interes postavljanjem pitanja nakon prezentacije, još je jednom potvrđena kvaliteta hrvatskog rješenja ovog vrlo osjetljivog i složenog pitanja. Predsjedavajući, kao i ostali sudionici, u zaključku su izrazili podršku daljnjem unapređenju DSS-a, posebno u segmentu modula višekriterijalne analize (VKA) kao jedinstvenog rješenja na europskoj i svjetskoj razini. S obzirom na zaključke i smjernice dobivene na sastanku u Bruxellesu, u skladu s uputama MMPI-ja predstavnici Hrvatske izrazili su spremnost da se uspostavi kontakt s EMSA-om u cilju definiranja načina buduće suradnje radi realizacije zajedničkih interesa u pogledu tematike MZ-a pa i šire.

U tom će smislu HR formirati inicijalnu radnu skupinu sastavljenu od predstavnika institucija dosada uključenih u tematiku MZ-a, ICT tvrtki i nadležne pomorske uprave radi pripreme nacrta dokumenta kojim će prezentirati koncept unapređenja postojećeg sustava DSS-a te predložiti način i sadržaj buduće suradnje s EMSA-om.

PREZENTACIJA 

Dokumenti

Zadnje vijesti

28.11.2023.
HHI na IHO Alumni seminaru

U organizaciji Međunarodne hidrografske organizacije (IHO), pod pokroviteljstvom Zaklade Nippon, od 25. do 27. listopada 2023. u Londonu je održan treći po redu CHART Project Alumni Seminar. Na trodnevni seminar pozvani su polaznici iz nacionalnih hidrografskih ureda koji su dosada stekli status pomorskog kartografa...

opširnije HHI na IHO Alumni seminaru