Green City Energy ONtheSEA

17.11.2011. 13:26:00

Na međunarodnom forumu pod nazivom Innovazione tecnologica per lo sviluppo competitivo e sostenibile del sistema logistico portuale e dello shipping, održanom 10. – 11. studenoga 2011. u Genovi u sklopu međunarodne konferencije „Green City Energy ONtheSEA“, Hrvatski hidrografski institut imao je svog predstavnika doc.dr.sc. Srećka Favru. On je u svojstvu pozvanog predavača predstavio projekt održivog razvitka otočnih sredina „Yachting Berths in Traditional Ports on Croatian Islands“, koji je trenutno u fazi razvoja.

Na forumu su prezentirani trendovi na tržištu nautičkog turizma Mediterana, Europe i svijeta, posebno SAD-a, u svjetlu ponovnog oživljavanja nautičkog sektora nakon gospodarske krize. Posebna je pažnja posvećena očuvanju okoliša i održivom razvoju manjih obalnih i otočnih sredina uvođenjem standarda očuvanja okoliša i upravljanja okolišem pod nadzorom strukovnih udruženja i gospodarskih asocijacija.

U svjetlu prezentiranih tema, budući razvoj nautičkog turizma Hrvatske treba u potpunosti sagledati kroz postojeće svjetske standarde i trendove većim angažmanom u svjetskim strukovnim organizacijama kao što su ICOMIA (International Council of Marine Industry Associations), PIANC (The World Association for Waterborne Transport Infrastructure) i EUROMARINE (The European Federation of Marinas and Yachting Harbours).

Dogovoren je nastavak suradnje s vodećim svjetskim udruženjima s područja nautičkog turizma, kao i znanstvena suradnja u istraživačkim projektima sa Sveučilištem u Genovi.

Zadnje vijesti