23. sjednica Savjetodavnog obora PRIMAR-a

6.12.2016. 10:37:00
23. sjednica Savjetodavnog obora PRIMAR-a

Od 22. do 23. studenog u Rigi (Latvija) održana je godišnja redovita 23. sjednica Savjetodavnog obora PRIMAR-a (više o PRIMAR-u). Latvijski hidrografska ured bio je domaćin skupa. Hrvatsku su na sastanku zastupali Željko Bradarić, pomoćnik ravnatelja za međunarodnu suradnju i Dejan Lovrinčević, dipl.ing geod.

U dvodnevnom radu odbora Hrvatska je vrlo aktivno sudjelovala po svim točkama opsežnog dnevnog reda. Osim redovitih strateških i tehničkih tema na dnevnom redu sjednice bila je i rasprava i usvajanje novog financijskog modela. Posebno zapažen nastup Hrvatske bio je u vezi prijedloga i prezentacije hrvatskog modela za daljnje poboljšanje odobrenog financijskog modela. U vezi s tim predložila je i dvije konkretne mjere koje će se odlukom PAC-a realizirati tijekom 2017. Nositelj realizacije tih mjera biti će Hrvatska kojim povodom će koncem mjeseca svibnja HHI biti domaćinom sastanka triju radnih grupa PRIMAR-a. Onih za strateška, financijske i marketinška pitanja.

Pored toga, predstavnici Hrvatske bili su u prilici u nizu bilateralnih susretima s predstavnicima članica PRIMARa-a, uprave PRIMAR-a, te s predstavnikom Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) razmijeniti stavove i mišljenja o temama sastanka kao i ostalim pitanjima iz svakodnevnog rada hidrografskih ureda.

 

O PRIMAR-u

PRIMAR je jedan od tri svjetska regionalna koordinacijska centra za ENC (RENC), uspostavljen prema načelima iz WEND (Worldwide ENC Database) rezolucije IHO-a o uspostavi RENC-a. PRIMAR organizacijski predstavlja međudržavnu multilateralnu suradnju punopravnih članica (više o PRIMAR-u na www.primar.org). Prvenstvena je uloga PRIMAR-a osiguranje ujednačene visoke kvalitete ENC-ova različitih država proizvođača i njihove dostupnosti na svjetskoj razini krajnjim korisnicima na brodovima i drugim službama na kopnu i moru (24/7).

Hrvatska, kao dugogodišnja punopravna članica PRIMAR-a (od 25. listopada 2005), osim što koristi alate i usluge PRIMAR-a radi osiguranja najviše kvalitete svojih ENC-ova (trenutno 114 ćelija) i preko PRIMAR-a osigurava njihovu dostupnost krajnjim korisnicima, od prvog dana aktivno sudjeluje u radu PRIMAR-ovih tijela i radnih grupa.

Zadnje vijesti