Ostale publikacije

Pomorsko dobro i koncesije

ISBN/ISSN:
ISBN 953-6165-28-7
Autor:
Goran Vojković
Urednik:
Ivo Borković, Ivo Grabovac, Dragan Bolanča, Kristina Kunić, Morana Zubak, Tijana Čupić, Reprodukcijski odjel HHI
Uvez:
Meki uvez
Broj stranica:
234
Jezik:
HR
Datumi izdanja
Prvo izdanje Novo izdanje Nova naklada
siječanj, 2003
OZP
Održavanje OZP-om: NE
Opis

Unatoč činjenici da pomorsko dobro obuhvaća preko 33.000 km2 hrvatskog teritorija, veoma su rijetka izdanja koja se zaokruženo bave ovom opsežnom i zanimljivom pravnom problematikom.

Ova monografija u izdanju Hrvatskog hidrografskog instituta iz Splita prilično je opsežno (234 stranice srednjeg formata) i zaokruženo djelo, gdje se pokušavaju na sveobuhvatan način analizirati mnogobrojna pitanja vezana za pomorsko dobro u Republici Hrvatskoj.

Knjiga se sastoji od 11 poglavlja. Započinje s komparativnom analizom pojma pomorskog dobra u teoriji i zakonodavstvu, a potom se opsežno izlaže razvoj propisa o pomorskom dobru u nas, od razdoblja Austro-ugarske do rješenja koja se nalaze u sadašnjem Pomorskom zakoniku Republike Hrvatske. Posebna se pažnja posvećuje problematici određivanja granica pomorskog dobra te njegovoj evidenciji, s detaljnom analizom postojećih propisa.

Govori se dalje o posebnoj uporabi pomorskog dobra, a najveće poglavlje knjige posvećeno je koncesijama. Tu se započinje s općim pojmom koncesije, zatim se govori o koncesijama općenito u hrvatskom pravu te konačno u koncesijama na pomorskom dobru.

Analiziraju se također i pitanja vlasništva i hipoteke na objektima izgrađenim na pomorskom dobru, te inspekcijski nadzor pomorskog dobra. Posebna vrijednost knjige je što su u njoj korišteni mnogobrojni izvori domaće i strane literature, koji su navedeni u opsežnoj bibliografiji, tako da predstavlja dobar presjek dosadašnjih radova na ovom području.

U knjizi se navodi i velik broj prijedloga za kvalitetniju regulaciju pomorskog dobra.

Goran Vojković