XIX. Konferencija regionalne hidrografske Komisije za Sredozemno i Crno more

19.6.2015. 10:57:00

Gruzija, Batumi, 30.06. – 02.07.2015.  Međunarodna hidrografska organizacija (International Hydrographic Organization – IHO) veći dio svojih pet temeljnih radnih programa (Working Programs) realizira radom 15 regionalnih hidrografskih komisija (Regional Hydrographic Commission - RHC).

Hrvatska kao punopravna članica Komisije za Sredozemno i Crno more (Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission - MBSHC) proteklih je godina redovito sudjelovala u radu Komisije, kako u intervalu između dviju konferencija, tako i za vrijeme konferencija Komisije, koje se održavaju svake dvije godine u jednoj od država članica.

I Hrvatska je bila jednom domaćin Konferencije Komisije 1999, a time je prema Statutu i vodila Komisiju u dvogodišnjem razdoblju (1999. – 2001.). Posljednja XVIII. MBSHC konferencija održana je u Turskoj, u rujnu 2013. uz sudjelovanje ravnatelja Hrvatskog hidrografskog instituta (HHI). Ovogodišnja XIX. konferencija Komisije održava se u Gruziji, Batumijiu koncem lipnja. Opsežan dnevni red trodnevne konferencije je standardiziran prema tematskim cjelinama.

Elektroničke navigacijske karte ponovno će biti središnja tema Konferencije s obzirom na određene probleme koji se vezuju uz njih i ECDIS, a koji su od 2012. postali obvezna navigacijska pomagala za određene vrste i veličinu brodova. Raspravljat će se i o planu implementaciji strategije E-navigacije (E-navigation strategy implementation plan), kao i o aktualnim pitanjima pomorskih sigurnosnih informacija (Maritime Safety Information (MSI).

Nažalost zbog ograničenih financijskih sredstava Hrvatska neće imati svog predstavnika na Konferenciji ali je sva važna pitanja i teme obradila u nacionalnom izvješću u skladu s propisanom formom te je isti dostavila trenutno predsjedavajućem Cap. Gezginu (Turska) kao i uredu IHO na čijim web stranicama se objavljuju nacionalna izvješća svih članica MBSH Komisije.

 

Dokumenti

Zadnje vijesti