Svjetski dan hidrografije 21. lipnja 2014. Hidrografija – mnogo više od same pomorske karte

18.6.2014. 15:13:00

Na prijedlog Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) iz 2005. godine, na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda donošenjem rezolucije A/60/30 prihvaćeno je da se 21. lipnja svake godine obilježi kao Svjetski dan hidrografije (WHD). Od 2007. godine Međunarodna hidrografska organizacija i njezine punopravne članice brojnim aktivnostima obilježavaju taj dan radi informiranja šire javnosti o važnosti hidrografije u svakodnevnom životu.

Organiziranjem promotivnih aktivnosti i manifestacija pozivaju se sve države članice IHO-a na suradnju u cilju promicanja sigurne plovidbe, posebno u području međunarodnih voda, luka i posebno osjetljivih zaštićenih morskih područja.

Ove se godine Svjetski dan hidrografije obilježava na temu „Hidrografija – mnogo više od same pomorske karte“. Tom je prigodom Međunarodna hidrografska organizacija izdala i priopćenje za medije.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana hidrografije, u Hrvatskom hidrografskom institutu organizirana je prigodna izložba te je održana tematska tribina u organizaciji Udruge pomorskih kapetana.

Za građane će 26. i 27. lipnja od 10.00 do 14.00 sati biti otvoren stalni postav
Muzeja hidrografije u Hrvatskom hidrografskom institutu, Zrinsko-Frankopanska 161.

Zadnje vijesti

12.5.2021.
Djelatnici HHI-a sudjelovali na uvodnom sastanku radne skupine IHO-a za hidrografske izmjere (HSWG 0)

Radna skupina za hidrografske izmjere (HSWG) je novoosnovana radna grupa Međunarodne organizacije za hidrografiju (IHO) unutar Komisije za hidrografske djelatnosti i standarde s težištem na pitanjima vezanim za provođenje hidrografskih izmjera i održavanje pripadajućih publikacija IHO-a, u prvom redu S-44 Standarda za hidrografske izmjere i C-13 IHO Priručnika za hidrografiju.

opširnije Djelatnici HHI-a sudjelovali na uvodnom sastanku radne skupine IHO-a za hidrografske izmjere (HSWG 0)