Sredstvima iz EU fondova HHI nabavio ROV kojim će istraživati more i podmorje Jadrana

16.12.2014. 14:52:00
Sredstvima iz EU fondova HHI nabavio ROV kojim će istraživati more i podmorje Jadrana

Hrvatski hidrografski institut (HHI) uspješno privodi kraju projekt "Prevencija onečišćenja mora zajedničkim djelovanjem"- JASPPer, u sklopu kojeg je nabavljena podvodna ronilica (ROV) čija je vrijednost 101.250,00 EUR.

Ronilica je nabavljena sredstvima iz IPA programa, komponente II (Prekogranična suradnja), Mjera 1.1. (Zajedničke mjere za zaštitu okoliša, prirode i kulturne baštine), a kupljena je od francuske firme ECA Robotics. Predstavnici te firme su u sklopu nabave proveli edukaciju o upravljanju ronilicom za djelatnike HHI-a.

Istraživanja pomoću podvodne ronilice (ROV) trebala bi započeti tijekom veljače 2015. godine istraživačkim brodom HHI-a, kada će istraživači Hrvatskog hidrografskog instituta i Instituta za more i priobalje zajedno s prekograničnim partnerima, Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore te Institutom za biologiju mora iz Kotora obaviti podvodna istraživanja oko kanalizacijskih ispusta otpadnih voda Cavtat u Republici Hrvatskoj i Trašte u Crnoj Gori.

Istraživanja bi trebala pokazati utjecaje kanalizacijskih ispusta otpadnih voda na more u prekograničnom području Hrvatske i Crne Gore.

Očekuje se povezivanje oceanografskih i hidrografskih rezultata mjerenja hrvatskih i crnogorskih istraživača prema ujednačenoj metodologiji na području zaljeva Trašte (Kotor i Tivat) u Crnoj Gori, kako bi se javnosti osigurali zaključci o raspršenju zagađenja iz dvaju značajnih kanalizacijskih ispusta u pograničnom području tijekom i izvan turističke sezone.

Više o projektu na stranicama JASPPer. 

Zadnje vijesti