Sastanak triju radnih skupina PRIMAR-a u HHI-u

19.5.2017. 19:24:00

Hrvatski hidrografski institut (HHI) idućeg će tjedna, od 23. do 24. svibnja 2017., biti domaćin dvodnevnog sastanka triju radnih skupina PRIMAR RENC-a (Regionalni koordinacijski centar za distribuciju službenih elektroničkih navigacijskih karata). Na sastanku će sudjelovati predstavnici PRIMAR-a, Norveške, Švedske, Finske i Francuske. Hrvatsku će na sastanku zastupati dr. Nenad Leder, ravnatelj Instituta, kapetan Željko Bradarić, pomoćnik ravnatelja za međunarodnu suradnju, i Dejan Lovrinčević, dipl.ing geod. Na dnevnom redu sastanaka stalnih radnih skupina PRIMAR-a za strateška (PSWG), financijska (PFWG) i marketinška (PMFG) pitanja naći će se nekoliko aktualnih tema. Najznačajnije strateško pitanje odnosit će se na rješavanje izazova s kojima se suočava PRIMAR sa svojim članicama u pogledu prelaska na novu generaciju ENC-a prema standardu S-101. To pitanje smatra se skoro jednako zahtjevnim u organizacijskom, tehničko-tehnološkom i financijskom smislu kao i pitanje prelaska s papirnatih izdanja pomorskih navigacijskih karata na digitalna (ENC). Pitanje tranzicije dodatno se usložnjava time što će nekoliko godina biti nužno osigurati održavanje i dostupnost obiju generacija ENC-a (Dual Fuel).

Glavna tema u vezi s financijskim pitanjima bit će evaluacija novog financijskog modela koji se primjenjuje od početka 2017., te će se s obzirom na dobivene pokazatelje razmatrati i prijedlog proračuna PRIMAR-a za 2018. Predstavnici HHI-a još su prošle godine na sastanku Savjetodavnog odbora PRIMAR-a (PAC 23) u Rigi predložili i preuzeli zadaću da pripreme procjenu učinka novog financijskog modela. Na temelju podataka o prodaji ENC-ova za prvih pet mjeseci ove godine, predstavnici HHI-a će na sastanku PFWG-a prezentirati rezultate komparativne analize triju financijskih modela s prijedlogom poboljšanja trenutno važećeg PRIMAR FM 6.0.

Od marketinških tema razmotrit će se pitanja promidžbe osnovnih (validacija i distribucija ENC-ova) i trenutnih dodatnih usluga PRIMAR-a, kao što su ENC Inspector, ENC Pilot, WMS for ENC, ENC Update Tracker, ENC Improver i GeoView.

Ovom će se prigodom održati i trilateralni sastanak predstavnika Norveške, Crne Gore i Hrvatske. Na sastanku će se razmotriti prijedlog projekta zajedničke hidrografske izmjere koji će se financirati iz donacije Norveške.

I ovaj put, kao i organizacijom nekoliko ranijih sastanaka, HHI se potvrđuje kao proaktivna članica jednog od triju svjetski priznatih regionalnih centara za distribuciju službenih ENC-ova.

Zadnje vijesti