Sastanak triju radnih skupina PRIMAR-a u HHI-u

19.5.2017. 19:24:00

Hrvatski hidrografski institut (HHI) idućeg će tjedna, od 23. do 24. svibnja 2017., biti domaćin dvodnevnog sastanka triju radnih skupina PRIMAR RENC-a (Regionalni koordinacijski centar za distribuciju službenih elektroničkih navigacijskih karata). Na sastanku će sudjelovati predstavnici PRIMAR-a, Norveške, Švedske, Finske i Francuske. Hrvatsku će na sastanku zastupati dr. Nenad Leder, ravnatelj Instituta, kapetan Željko Bradarić, pomoćnik ravnatelja za međunarodnu suradnju, i Dejan Lovrinčević, dipl.ing geod. Na dnevnom redu sastanaka stalnih radnih skupina PRIMAR-a za strateška (PSWG), financijska (PFWG) i marketinška (PMFG) pitanja naći će se nekoliko aktualnih tema. Najznačajnije strateško pitanje odnosit će se na rješavanje izazova s kojima se suočava PRIMAR sa svojim članicama u pogledu prelaska na novu generaciju ENC-a prema standardu S-101. To pitanje smatra se skoro jednako zahtjevnim u organizacijskom, tehničko-tehnološkom i financijskom smislu kao i pitanje prelaska s papirnatih izdanja pomorskih navigacijskih karata na digitalna (ENC). Pitanje tranzicije dodatno se usložnjava time što će nekoliko godina biti nužno osigurati održavanje i dostupnost obiju generacija ENC-a (Dual Fuel).

Glavna tema u vezi s financijskim pitanjima bit će evaluacija novog financijskog modela koji se primjenjuje od početka 2017., te će se s obzirom na dobivene pokazatelje razmatrati i prijedlog proračuna PRIMAR-a za 2018. Predstavnici HHI-a još su prošle godine na sastanku Savjetodavnog odbora PRIMAR-a (PAC 23) u Rigi predložili i preuzeli zadaću da pripreme procjenu učinka novog financijskog modela. Na temelju podataka o prodaji ENC-ova za prvih pet mjeseci ove godine, predstavnici HHI-a će na sastanku PFWG-a prezentirati rezultate komparativne analize triju financijskih modela s prijedlogom poboljšanja trenutno važećeg PRIMAR FM 6.0.

Od marketinških tema razmotrit će se pitanja promidžbe osnovnih (validacija i distribucija ENC-ova) i trenutnih dodatnih usluga PRIMAR-a, kao što su ENC Inspector, ENC Pilot, WMS for ENC, ENC Update Tracker, ENC Improver i GeoView.

Ovom će se prigodom održati i trilateralni sastanak predstavnika Norveške, Crne Gore i Hrvatske. Na sastanku će se razmotriti prijedlog projekta zajedničke hidrografske izmjere koji će se financirati iz donacije Norveške.

I ovaj put, kao i organizacijom nekoliko ranijih sastanaka, HHI se potvrđuje kao proaktivna članica jednog od triju svjetski priznatih regionalnih centara za distribuciju službenih ENC-ova.

Zadnje vijesti

28.11.2023.
HHI na IHO Alumni seminaru

U organizaciji Međunarodne hidrografske organizacije (IHO), pod pokroviteljstvom Zaklade Nippon, od 25. do 27. listopada 2023. u Londonu je održan treći po redu CHART Project Alumni Seminar. Na trodnevni seminar pozvani su polaznici iz nacionalnih hidrografskih ureda koji su dosada stekli status pomorskog kartografa...

opširnije HHI na IHO Alumni seminaru