Sastanak triju radnih skupina PRIMAR-a u Helsinkiju

21.5.2019. 11:58:00
Sastanak triju radnih skupina PRIMAR-a u Helsinkiju

Od 14. do 15. svibnja 2018. u Helsinkiju (Finska) održan je dvodnevni sastanak triju radnih skupina PRIMAR-a, Regionalnog koordinacijskog centra za distribuciju službenih elektroničkih navigacijskih karata (RENC). Finski hidrografski ured (Traficom) bio je domaćin skupa. Sastanku su, uz predstavnike Hrvatske, nazočili predstavnici PRIMAR-a, Norveške, Švedske, Finske, Francuske i Albanije. Na sastanku stalnih radnih skupina PRIMAR-a za strateške (PSWG), financijske (PFWG) i marketinške (PMFG) teme razmatrana su aktualna pitanja, donesene su odluke te popis daljnjih aktivnosti.

Najznačajnije strateško pitanje odnosilo se na izazove s kojima se PRIMAR sa svojim članicama suočava u vezi s prelaskom na novu generaciju ENC-a prema standardu S-101. To pitanje smatra se gotovo jednako zahtjevnim u organizacijskom, tehničko-tehnološkom i financijskom smislu kao i pitanje prelaska s papirnatih izdanja pomorskih navigacijskih karata na digitalna (ENC). Pitanje tranzicije dodatno se komplicira time što će nekoliko godina biti nužno osigurati održavanje i dostupnost obiju generacija ENC-a (Dual Fuel).

U vezi s tim analizirale su se dosadašnje aktivnosti i napredak na zajedničkom projektu (započetom 2017.) na realizaciji strateškog cilja prelaska na novu generaciju ENC-a. Glavna financijska tema bila je analiza novog financijskog modela (FM 7.0) koji se primjenjuje od početka 2019. godine kao rezultat inicijative predstavnika Hrvatskog hidrografskog instituta (HHI) na prethodnim sastancima Savjetodavnog odbora PRIMAR-a i prošlogodišnjem sastanku radnih skupina u Brestu.

Od marketinških tema razmotrile su se postojeće i buduće usluge PRIMAR-a, pitanja promidžbe osnovnih usluga (validacija i distribucija ENC-ova), te su prezentirani prijedlozi potencijalnih budućih projekata.

Zadnje vijesti

21.4.2021.
Novo izdanje publikacija na engleskom jeziku Adriatic Sea Pilot, Volume I i Adriatic Sea Pilot, Volume II

Peljar za male brodove službena je pomorska navigacijska publikacija u izdanju Hrvatskog hidrografskog instituta. Njezin je sadržaj usklađen s preporukama Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) te s dobrom praksom nacionalnih hidrografskih ureda u izradi službenih publikacija te vrste. Poštujući ta načela i vodeći računa o...

opširnije Novo izdanje publikacija na engleskom jeziku Adriatic Sea Pilot, Volume I i Adriatic Sea Pilot, Volume II