Sastanak projektnog tima projekta JASPPer s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave

24.1.2014. 14:36:00
Sastanak projektnog tima projekta JASPPer s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave

Dana, 17.01.2014. u Kotoru održan je sastanak partnera i suradnika na projektu JASPPer s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, te predstavnicima Javnih ustanova i firmi nadležnih za upravljanje vodama i morem.

Projekt JASPPer (Joint Actions for Sea Pollution Prevention) je EU/IPA projekt iz komponente II (Prekogranična suradnja), Mjera 1.1. (Zajedničke mjere za zaštitu okoliša, prirode i kulturne baštine) kojemu su neki od glavnih ciljeva uspostavljanje suradnje i povećanje kapaciteta za zajednički nadzor kvalitete morske vode i upravljanje otpadnim vodama između relevantnih institucija Republike Hrvatske i Crne Gore, kao i otkrivanje prekograničnih parametara onečišćenja.

Hrvatski partneri u projektu su: Hrvatski hidrografski institut i Sveučilište u Dubrovniku - Institut za more i priobalje, dok su crnogorski partneri u projektu: Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Sveučilište u Crnoj Gori - Institut za biologiju mora - Kotor.

Uvodnu riječ te predstavljanje projekta i partnera dao je doc.dr.sc. Nenad Leder iz Hrvatskog hidrografskog instituta koji je ujedno i voditelj projekta. Mr.sc. Pavle Đurašković, predstavnik Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore objasnio je ulogu crnogorskih partnera u projektu.

Predstavnik Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, dr.sc. Enis Hrustić , prezentirao je metodologiju i plan istraživanja utjecaja ispusta otpadnih voda u pograničnim područjima Republike Hrvatske i Crne Gore.

Sastanak je završen s konzultacijama projektnog tima s dionicima s ciljem aktivnog uključivanja, razmjene ideja i saznanja, te implementacije budućih projektnih rezultata u strategiji razvoja prekograničnog područja.

Prezentacije:
Dr.sc. Valter Kožul - Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku
Doc.dr.sc. Nenad Leder - Prevencija onečišćenja mora zajedničkim djelovanjem
Mr Pavle Đurašković - Ispust Trašte i njegova okolina
Mr Pavle Đurašković - Uloga ZHMS i IBM u projektu JASPPer

Više o projektu na www.hhi.hr/jaspper.

Zadnje vijesti