Prva međunarodna konferencija o satelitskoj batimetriji München 6. - 7. lipnja 2018.

19.6.2018. 10:33:00
Prva međunarodna konferencija o satelitskoj batimetriji München 6. - 7. lipnja 2018.

Prva međunarodna konferencija pod nazivom Dani satelitske batimetrije održana je 6. i 7. lipnja 2018. u Münchenu. Na konferenciji su sudjelovali ravnateljica Vinka Kolić  i pomoćnik ravnateljice za međunarodnu suradnju Željko Bradarić. Glavni organizator konferencije bila je tvrtka Earth Observation and Environmental Services (EOMAP) sa sjedištem u Njemačkoj (München).

EOMAP je vodeći svjetski pružatelj usluga i podataka o kopnu, moru i vodama mjerenih satelitom. Korisnici podataka  prvenstveno su komercijalne tvrtke koje se bave istraživanjem morskih i vodenih prostranstava, ali sve su brojnije i specijalizirane državne agencije među kojima su i hidrografski uredi.

Na konferenciji se raspravljalo o nekoliko ključnih pitanja, prije svega o standardima kvalitete podataka, njihovoj dostupnosti i integraciji s ostalim prostornim podacima. S obzirom na to da je akvatorij Jadrana vrlo povoljan za prikupljanje satelitskih podataka o dubinama mora zbog velike prozirnosti, hrvatske predstavnike posebno je interesirao stav Međunarodne hidrografske organizacije, čiji je predstavnik glavni tajnik, Mathias Jonas također sudjelovao u radu konferencije. 

Službeni je stav IHO-a da satelitski batimetrijski podaci mogu naći svoju primjenu u hidrografskim uredima diljem svijeta, a posebno za udaljena i nedovoljno kartirana morska područja. Za primjenu u službenim izdanjima navigacijskih karata, zbog točnosti koja još uvijek nije u okvirima standarda IHO-a, upotreba takvih podataka ne preporučuje se. No, preporučuje se upotreba radi planiranja prioriteta hidrografske izmjere klasičnim tehnologijama, kao i za brzo otkrivanje mogućih većih diskrepancija između postojećih podataka i onih mjerenih satelitom. U tom smislu, hrvatski predstavnici održali su odvojeni sastanak s predstavnikom EOMAP-a i dogovorili aktivnosti kojima bi se za određena interesantna područja dobili satelitski podaci u svrhu testiranja podataka i usluga.

Kao i obično, konferencija je bila prilika za upoznavanje i razmjenu mišljenja s ostalim sudionicima konferencije, a jedan od važnijih i vrijedan spomena bio je susret s glavnim tajnikom IHO-a Mathiasom Jonasom. U podužem odvojenom razgovoru razmijenjena su mišljenja o nekoliko važnih pitanja od interesa za IHO i hidrografske urede. Među njima su bila i ona o hidrografskoj izmjeri komercijalnih tvrtki, o opcijama elektroničkih karata za jahte i plovila za razonodu, o financiranju hidrografskih ureda, o regionalnoj suradnji hidrografskih ureda i suradnji s Europskom komisijom, te o primjeni novih tehnologija u osnovnim proizvodnim procesima hidrografskih ureda.       

Zadnje vijesti