Predstavnik HHI-ja na sastanku zajedničke radne skupine IHO-a i EU-a (IENWG) i Europskom danu pomorstva

7.6.2023. 11:37:00

U Brestu (Francuska) održan je 23. svibnja 2023. 13. sastanak zajedničke radne skupine IHO-a i EU-a (Network Working Group – IENWG). Radnu skupinu osnovala je Međunarodna hidrografska organizacija na temelju Memoranduma o razumijevanju između IHO-a i EU-a koji je potpisan 2012. godine. Radna skupina bavi se pitanjima suradnje između IHO-a i EU-a u području hidrografije, posebno u vezi s modelima suradnje u cilju prikupljanja hidrografskih podataka i dostupnosti tih podataka za širu upotrebu na razini država članica EU-a. Kao predstavnik Hrvatskog hidrografskog instituta na sastanku je sudjelovao Goran Strinić.

Osim predstavnika hidrografskih ureda, sastanku je prisustvovao predstavnik Glavne uprave za pomorstvo i ribarstvo (DG MARE) Remy Denos. Nakon prezentacije o važnosti prikupljanja batimetrijskih podataka u Europi uslijedila je rasprava o ekonomskom utjecaju prikupljanja podataka.

Treba istaknuti sljedeće teme:

  • Studija o obvezi prijavljivanja i evidenciji istraživanja i mjerenja – CINEA Study for Reporting Obligations for Ocean Observation
  • Visokovrijedni skupovi podataka – High Value datasets topic in Open Data Directive
  • Budućnost INSPIRE-a – INSPIRE future

Tijekom i poslije sastanka predstavnik HHI-ja sudjelovao je na sastancima sa stručnjacima SHOM-a u vezi s implementacijom standarda S-100 te su razmijenjena iskustva o toj tematici.

Europski dan pomorstva EMD 2023 održan je 24. i 25. svibnja. Glavne teme odnosile su se na sigurnost, MSP i financiranje projekata i razvoj. Sudionici EMD-a bili su uglavnom korisnici podataka koje prikupljaju, obrađuju i produciraju hidrografski uredi.

Zadnje vijesti