Održana prva sjednica Skupštine IHO-a

9.5.2017. 15:14:00
Održana prva sjednica Skupštine IHO-a

Od 24. do 28. travnja u Monaku održana je 1. sjednica Skupštine Međunarodne hidrografske organizacije (IHO). Ukupno 240 delegata predstavljalo je 77 članica od 86 punopravnih članica IHO-a. Još oko sedamdesetak predstavnika drugih međunarodnih organizacija i tijela sudjelovalo je u svojstvu promatrača. Na sjednici je kao punopravna članica sudjelovala i Republika Hrvatska koju su predstavljali delegati iz Hrvatskog hidrografskog instituta: dr. sc. Nenad Leder, ravnatelj Instituta i voditelj delegacije te kao član delegacije, kapetan Željko Bradarić, mr. sc., pomoćnik ravnatelja za međunarodnu suradnju.

Međunarodna hidrografska organizacija je međuvladina tehnička i savjetodavna organizacija koja svojim aktivnostima doprinosi koordiniranom djelovanju nacionalnih hidrografskih ureda s prvenstvenim ciljem davanja doprinosa sigurnoj plovidbi brodova.

Prema Protokolu izmjena i dopuna Konvencije IHO-a koje su stupile na snagu u studenom prošle godine, IHO je doživio značajne organizacijske promjene. Umjesto Konferencije IHO-a, najviše tijelo sada je Skupština (Assembly) koju čine predstavnici svih članica. Umjesto svakih pet godina, sjednice Skupštine održavat će se svake tri godine. Osim Skupštine uvodi se pod tijelo – Vijeće (Council), a umjesto ureda IHO-a (Bureau) uvodi se tajništvo IHO-a (Secretariat), koje na čelu s Glavnim tajnikom, dva direktora, nekoliko pomoćnika direktora i ostalim osobljem (trenutno ih ukupno ima 20) upravlja tajništvom IHO-a, provodi radne programe koji se usvajaju na Skupštini IHO-a, te obavlja i druge administrativne i tehničke poslove (izrada i distribucija dokumenata i okružnica IHO-a, prosječno stotinjak godišnje).

Na 1. sjednici Skupštine IHO-a, prema unaprijed utvrđenom programu i dnevnom redu razmatrana su izvješća o realizaciji programa rada (2012-2016), financijska izvješća, 13 službenih skupštinskih prijedloga, te je usvojen novi trogodišnji program rada i financijski plan. Jedna je od najvažnijih točaka dnevnog reda bila je u vezi prijedloga revizije i usvajanje izmjena i dopuna postojećeg Strateškog plana IHO-a. Prepoznajući važnost ovog pitanja za rad IHO-a Hrvatska je pored načelne podrške izražene u pripremnim dokumentima za sjednicu, dala i konkretniji doprinos podnoseći dodatan širi komentar za vrijeme sjednice Skupštine. Komentar Hrvatske doprinio je usvajanju odluke Skupštine kojim se zadužuje Vijeće IHO-a da formira radnu skupinu koja će izraditi cjelovitu reviziju Strateškog plana IHO-a koji će se naći na dnevnom redu 2. sjednice Skupštine IHO-a (2020). Rasprava po svim točkama dnevnog reda završavala je zaključcima i odlukama. Ukupno je usvojeno 24 službenih skupštinskih odluka.

Za sve vrijeme trajanja sjednica Skupštine bila je organizirana i izložba o najnovijim dostignućima na području hidrografije. Pored aktivnog sudjelovanja na sjednicama Skupštine hrvatska delegacija je organizirala i sudjelovala u radu nekoliko dodatnih sastanaka (aside meeting) na kojima su raspravljena različita organizacijsko-tehnička i administrativno-financijska pitanja bilateralne i multilateralne suradnje. Prema uobičajenoj praksi održani su prijemi na hidrografskim brodovima nekoliko država, kao i prijem u organizaciji Kneževine Monako. I tim prilikama obavljeni su na manje formalnoj razini razgovori i razmjena iskustva s predstavnicima članica i predstavnika brojnih međuvladinih i drugih organizacija koji prisustvuju sjednici Skupštine IHO-a u svojstvu promatrača.

Zadnjeg dana sjednica Skupštine po posebno propisanoj proceduri, tajnim glasanjem, izabrano je novo vodstvo IHO-a, Glavni tajnik i dva direktora koji će svoju dužnost obavljati u narednom trogodišnjem razdoblju.. Mathias Jonas (Njemačka) izabran je za Glavnog tajnika, a Abraham Kampfer (Južnoafrička Republika) i Mustafa Iptes (Turska). Održavanje 2. redovite sjednice planirano je za travanj 2020.

Dokumenti

Zadnje vijesti

28.11.2023.
HHI na IHO Alumni seminaru

U organizaciji Međunarodne hidrografske organizacije (IHO), pod pokroviteljstvom Zaklade Nippon, od 25. do 27. listopada 2023. u Londonu je održan treći po redu CHART Project Alumni Seminar. Na trodnevni seminar pozvani su polaznici iz nacionalnih hidrografskih ureda koji su dosada stekli status pomorskog kartografa...

opširnije HHI na IHO Alumni seminaru