Održan 15. sastanak Odbora za hidrografske usluge i standarde (HSSC-15)

16.6.2023. 13:51:00

Od 5. do 9. lipnja 2023., u organizaciji Finske agencije za promet i komunikacije Traficom, u Helsinkiju je održan 15. sastanak Odbora za hidrografske usluge i standarde (HSSC-15) Međunarodne hidrografske organizacije (IHO).

Ključna tema sastanka bila je uvođenje novog standarda S-100, kao univerzalnog hidrografskog modela koji će biti osnova za razvoj IMO-ovog koncepta e-navigacije. U tom smislu, implementacija modela S-100 ne obvezuje samo hidrografske urede na izradu nove generacije elektroničkih pomorskih karata iz formata S-57 u format S-101, već se odnosi na transformaciju i digitalizaciju cijelog pomorskog sektora, te će uključivati i izradu drugih modela S-100. Uvođenje modela S-100 započinje 1. siječnja 2026., a u potpunosti će se primjenjivati od 1. siječnja 2030.

Na sastanku se raspravljalo o promicanju i koordinaciji razvoja hidrografskih standarda, izradi specifikacija i smjernica za službene proizvode i usluge, kako za postojeće standarde i formate tako i za novi standard S-100, a sve s ciljem ispunjavanja zahtjeva pomoraca i drugih korisnika hidrografskih informacija.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici 30 država članica kao i predstavnici zainteresiranih strana i industrije, ukupno gotovo 80 sudionika, koji su se posebno usredotočili na implementaciju novog standarda S-100.

Republiku Hrvatsku predstavljala je ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta Vinka Kolić.

Više informacija o temama HSSC15 možete pronaći na sljedećoj poveznici:  https://iho.int/en/hssc15-2023

 

O HSSC-u:

HSSC je najvažnije  tehničko tijelo Međunarodne hidrografske organizacije, čiji je cilj provoditi strateški plan i radni program Međunarodne hidrografske organizacije osiguravanjem strateškog razvoja, promicati i koordinirati razvoj hidrografskih standarda, specifikacija i smjernica za službene proizvode i usluge kako bi se zadovoljili zahtjevi pomoraca i drugih korisnika hidrografskih informacija te doprinijelo povećanju sigurnosti plovidbe na moru, zaštiti morskog okoliša, pomorskoj sigurnosti i gospodarskom razvoju. HSSC je tehničko upravljačko tijelo IHO-a koje djeluje u ime svih država članica i podnosi izvještaj jednom godišnje Vijeću IHO-a te jednom u tri godine Skupštini IHO-a.

 

Više informacija o radu HSSC-a možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://iho.int/en/hssc

Zadnje vijesti