Oceanografi na otoku

25.8.2021. 13:20:00

U okviru projekata ShExtreme i Stvar-Adri te pod vodstvom renomirane hrvatske znanstvenice doc. dr. sc. Jadranke Šepić, dobitnice nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u području prirodnih znanosti 2020., Hrvatski hidrografski institut aktivno je sudjelovao u prikupljanju informacija o zanimljivim prirodnim događajima koji su obuhvaćeni tim projektima te u provedbi edukativnih aktivnosti.

U okviru manifestacije „Oceanografi na otoku” tim mladih oceanografa, zaljubljenika u otoke, održao je ovog ljeta radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta te za nešto stariju publiku organizirao znanstvene kafiće na temu meteoroloških tsunamija i klimatskih promjena te igraonice društvenih igara na temu mora. Manifestacije u Veloj Luci (9. i 10. srpnja), Ugljanu (6. i 7. kolovoza) i Vrboskoj (20. i 21. kolovoza) bile su izuzetno dobro posjećene i primljene s oduševljenjem, a na njima je sudjelovalo ukupno stotinjak djece te čak nešto više odraslih osoba.

Peteročlani tim pod vodstvom doc. dr. sc. Jadranke Šepić (Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu) činili su mlada ambasadorica European Marine Board dr. sc. Natalija Dunić (Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split), Maja Karlović, mag. edu., i Marko Mlinar, dipl. ing. (Hrvatski hidrografski institut, Split) te Krešimir Ruić, mag. phys. (Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu).

Pri organizaciji i gostoprimstvu pomogli su nam OŠ „Vela Luka”, TZ Vela Luka, TZ Ugljan i TZ Vrboska te Caffe bar Bobovišća, Beach bar Bičikleta i Caffe bar Dalmatino, na čemu im od srca zahvaljujemo.

S obzirom na pokazani interes javnosti za teme projekta veselimo se budućim suradnjama i manifestacijama na nekim drugim otočnim lokacijama, gdje ćemo s entuzijazmom i dalje educirati buduće mlade oceanografe.

Više informacija o održanim aktivnostima možete pronaći na Facebook stranici „Oceanografi na otoku”.

Projekt ShExtreme (Estimating contribution of sub-hourly sea level oscillations to overall sea level extremes in changing climate) financira Europsko istraživačko vijeće (853045).

Projekt Stvar-Adri (Strength and variability of the Adriatic sea level extremes in present and future climates) financira Hrvatska zaklada za znanost (IP-2019-04-5875) te u njemu sudjeluje i Oceanološki odjel Hrvatskog hidrografskog instituta.

Zadnje vijesti