Obilježavanje Svjetskog dana hidrografije u Hrvatskoj

20.6.2020. 13:27:00

Svjetski dan hidrografije (WHD) obilježava se svake godine 21. lipnja. Međunarodna hidrografska organizacija (IHO) i njezine punopravne članice (93) raznim aktivnostima obilježavaju taj dan s ciljem podizanja svijesti o važnosti hidrografije u mnogim aktivnostima vezanim uz more i priobalje. Posebno se ističu aktivnosti kojima se povećava pokrivenost morskih područja kvalitetnim hidrografskim podacima, inicijative i zajednički projekti čijim rezultatima se unapređuje sigurnost plovidbe, zaštita morskog okoliša, plansko upravljanje obalnim područjem, uspostavljanje infrastrukture prostornih podataka o moru, kao i primijenjene najnovije tehnologije u poslovima hidrografije.

Ove godine IHO u fokus stavlja temu primjene autonomnih tehnoloških rješenja u hidrografiji kojima se može osigurati kraći ciklus obnove hidrografskih premjeravanja te znatna ušteda resursa i vremena. Takva tehnološka rješenja mogu se primjenjivati upotrebom zrakoplova, brodova i ronilica. Nekim o od navedenih tehnologija odnosno nositelja uređaja i opreme za hidrografska premjeravanja moguće je osigurati upotrebu mjerenih podatka u realnom vremenu kod korisnika na brodovima ili nekim drugim krajnjim korisnicima i službama na kopnu. Više na: https://iho.int/en/whd-2020-celebrations-around-the-world.

U protekloj „hidrografskoj godini“ Hrvatski hidrografski institut (HHI) je dao značajan doprinos ostvarenju planiranih ciljeva i unapređenju hrvatske hidrografske službe realizacijom planiranih aktivnosti.

Dokumenti

Zadnje vijesti

28.11.2023.
HHI na IHO Alumni seminaru

U organizaciji Međunarodne hidrografske organizacije (IHO), pod pokroviteljstvom Zaklade Nippon, od 25. do 27. listopada 2023. u Londonu je održan treći po redu CHART Project Alumni Seminar. Na trodnevni seminar pozvani su polaznici iz nacionalnih hidrografskih ureda koji su dosada stekli status pomorskog kartografa...

opširnije HHI na IHO Alumni seminaru