Obilježavanje Svjetskog dana hidrografije u Hrvatskoj

20.6.2020. 13:27:00

Svjetski dan hidrografije (WHD) obilježava se svake godine 21. lipnja. Međunarodna hidrografska organizacija (IHO) i njezine punopravne članice (93) raznim aktivnostima obilježavaju taj dan s ciljem podizanja svijesti o važnosti hidrografije u mnogim aktivnostima vezanim uz more i priobalje. Posebno se ističu aktivnosti kojima se povećava pokrivenost morskih područja kvalitetnim hidrografskim podacima, inicijative i zajednički projekti čijim rezultatima se unapređuje sigurnost plovidbe, zaštita morskog okoliša, plansko upravljanje obalnim područjem, uspostavljanje infrastrukture prostornih podataka o moru, kao i primijenjene najnovije tehnologije u poslovima hidrografije.

Ove godine IHO u fokus stavlja temu primjene autonomnih tehnoloških rješenja u hidrografiji kojima se može osigurati kraći ciklus obnove hidrografskih premjeravanja te znatna ušteda resursa i vremena. Takva tehnološka rješenja mogu se primjenjivati upotrebom zrakoplova, brodova i ronilica. Nekim o od navedenih tehnologija odnosno nositelja uređaja i opreme za hidrografska premjeravanja moguće je osigurati upotrebu mjerenih podatka u realnom vremenu kod korisnika na brodovima ili nekim drugim krajnjim korisnicima i službama na kopnu. Više na: https://iho.int/en/whd-2020-celebrations-around-the-world.

U protekloj „hidrografskoj godini“ Hrvatski hidrografski institut (HHI) je dao značajan doprinos ostvarenju planiranih ciljeva i unapređenju hrvatske hidrografske službe realizacijom planiranih aktivnosti.

Dokumenti

Zadnje vijesti

6.3.2024.
HHI domaćin sastanka pomorskih administracija Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Dana 4. i 5. ožujka 2024. godine u Hrvatskom hidrografskom institutu u Splitu održan je prvi radni sastanak pomorskih administracija država istočnog Jadrana Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Hrvatsku delegaciju predstavljali su čelni ljudi iz Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora...

opširnije HHI domaćin sastanka pomorskih administracija Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore