Novo izdanje službene publikacije „TABLICE MORSKIH MIJENA, Jadransko more – Istočna obala 2021.”

19.11.2020. 11:37:00

Hrvatski hidrografski institut objavio je novo izdanje službene publikacije „TABLICE MORSKIH MIJENA, Jadransko more – Istočna obala 2021.”

Prognozirane visine visokih i niskih voda dane su u centimetrima iznad hidrografske nule. Hidrografska nula jest razina mora u odnosu na koju su prikazane dubine na pomorskim kartama u izdanju Hrvatskoga hidrografskog instituta.

Tablice morskih mijena izdaju se godišnje od 1974. godine. Tiskaju se dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku

Publikacija sadrži položaj luka (mareografskih postaja) na istočnoj obali Jadrana za koje su prognozirana vremena nastupa visokih i niskih voda za svaki dan u godini.

U prvom dijelu publikacije navedeni su opći podaci i harmoničke konstante za 8 glavnih luka te prognozirana vremena nastupa i visine visokih i niskih voda za svaki dan u godini. U drugom dijelu publikacije navedeni su popravci vremena i visina te ostale potrebne konstante za određivanje vremena nastupa te visine visokih i niskih voda za 9 sporednih luka na istočnoj obali Jadrana.

Na kraju publikacije nalazi se kalendar Mjesečevih mijena te hrvatsko-englesko objašnjenje svih upotrijebljenih oznaka i kratica.

Zadnje vijesti

28.11.2023.
HHI na IHO Alumni seminaru

U organizaciji Međunarodne hidrografske organizacije (IHO), pod pokroviteljstvom Zaklade Nippon, od 25. do 27. listopada 2023. u Londonu je održan treći po redu CHART Project Alumni Seminar. Na trodnevni seminar pozvani su polaznici iz nacionalnih hidrografskih ureda koji su dosada stekli status pomorskog kartografa...

opširnije HHI na IHO Alumni seminaru