JASPPer - prezentacija rezultata projekta

24.4.2015. 12:55:00
JASPPer - prezentacija rezultata projekta

Predstavnici partnerskih institucija prezentirali su rezultate projekta „JASPPer“ u Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku 31. ožujka 2015.

Voditelj projekta Nenad Leder, Hrvatski hidrografski institut, izložio je rezultate snimanja položaja i stanja infrastrukture podmorskih cijevi kanalizacijskih ispusta Cavtat i Trašte.

Aleksandar Kojović iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore prezentirao je rezultate, osim hidrografskih mjerenja, koji se tiču Ispusta Trašte.

Draga Drakulović, Institut za biologiju mora – Kotor, prezentirala je ulogu IBMK u projektu JASPPer.

Marko Mlinar, Hrvatski hidrografski institut, prikazao je termohaline karakteristike mora u blizini Ispusta Cavtat u kolovozu 2014. i ožujku 2015. te morska strujanja u blizini Ispusta Cavtat u cijelom periodu istraživanja (27.8.2014. – 1.3.2015.).

Enis Hrustić, Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, prezentirao je rezultate koji se tiču kemijsko-bioloških parametara u moru i sedimentu oko ispusta Cavtat, kao i rezultate istraživanja obraštajnih organizama i makrozoobentosa na i oko završnog dijela podmorske infrastrukture Ispusta Cavtat, slijedom navođenja.

Nakon navedenih prezentacija, zainteresiranim sudionicima (studenti i zaposlenici Sveučilišta u Dubrovniku s odjela Akvakulture, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici tvrke Morsko Dobro iz Crne Gore te projektim partnerima) se obratila Branka Mračević i izložila najnovije detalje o pripremi Memoranduma o suradnji pograničnih općina u Hrvatskoj (Konavle) i Crnoj Gori (Herceg Novi, Tivat i Kotor) po pitanju upravljanja otpadnim vodama i nadzora utjecaja kanalizacijskih ispusta na zagađenje mora.

Završna konferencija projekta JASPPer održati će se u Tivtu 28. travnja 2015.

Više o projektu na www.hhi.hr/jaspper 

Zadnje vijesti