JASPPer - finalna konferencija

6.5.2015. 11:05:00
JASPPer - finalna konferencija

Prezentacijom postignutih rezultata i potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u prevenciji onečišćenja mora u pograničnom području Crne Gore i Republike Hrvatske, koji su potpisali predstavnici općina iz Crne Gore (Tivat, Kotor, Herceg Novi) i Hrvatske (Konavle), u Tivtu je završen projekt JASPPer „Joint Actions for Sea Pollution Prevention” koji je financiran sredstvima iz IPA programa prekogranične suradnje Crne Gore i Hrvatske.  

Završna konferencija projekta JASPPer započela je pozdravnim govorom Luke Mitrovića, direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, koji je predstavio institucije sudionice u projektu i izrazio želju za suradnjom na nekim budućim sličnim projektima.

Aleksandar Joksimović, koordinator projekta iz Instituta za biologiju mora u Kotoru, izjavio je da su postignuti značajni rezultati koji su veoma važni za daljnje aktivnosti u prevenciji onečišćenja mora u pograničnom području. Upozorio je prisutne da prvenstveno čovjek, kao svjesno biće, mora voditi računa o prirodi koja nas okružuje.

Nenad Leder, v.d. ravnatelja Hrvatskog hidrografskog instituta u Splitu i voditelj projekta JASPPer, istaknuo je da se u istraživanjima koristila moderna oprema: višesnopni dubinomjer, panoramski dubinomjeri, automatske stanice za mjerenje oceanografskih parametara, daljinski upravljana ronilica (ROV), sonde za termohalina svojstva i grabilice za prikupljanje uzoraka morskog sedimenta. Prezentirao je stanje ispusta otpadnih voda u Cavtatu i u zaljevu Trašte te predstavio rezultate dobivene u dvogodišnjem projektu. Nadalje je skrenuo pozornost na potrebu provođenja sanacije kanalizacijske infrastrukture u moru, a potom i izgradnje kopnenog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda radi zaštite zaljeva Trašte.

Pavle Đurašković, koordinator projekta iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, uputio je riječi zahvale partnerima te Delegaciji Europske unije u Crnoj Gori i Zajedničkom tehničkom tajništvu na odličnoj suradnji. Također je predstavio postignute rezultate i ukazao na potrebu poduzimanja odgovarajućih mjera za sanaciju ispusta.

Enis Hrustić, koordinator projekta iz Instituta za more i priobalje u Dubrovniku, predstavio je rezultate u vezi s eutrofikacijom u području ispusta Cavtat, kao i rezultate analize teških metala u sedimentu, obraštajnih organizama i bentičke zajednice na području završnog dijela podmorske cijevi kanalizacijskog ispusta Cavtat.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici medija, koji su intervjuirali potpisnike Memoranduma, Božu Lasića, zamjenika načelnika općine Konavle, Tamaru Vujović, potpredsjednicu općine Herceg Novi, Tatjanu Jelić, sekretara Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine općine Tivat i Nenada Vukadinovića, sekretara Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine općine Kotor.

Više o izjavama i o samoj konferenciji možete pronaći na sljedećim linkovima:

 

 

Na konferenciji su podijeljeni sljedeći dokumenti: "Program suradnje u prevenciji onečišćenja mora u pograničnom području između Hrvatske (općina Konavle) i Crne Gore (općine Herceg Novi, Kotor, Tivat) koji je izradila Branka Todorović, ekspert za lokalni razvoj; „Studija utjecaja emisije komunalnih otpadnih voda putem ispusta Cavtat i Trašte na kvalitetu morskog ekosistema“ koju je izradila Milena Tadić, ekspert za analizu otpadnih voda; mini brošura projekta „Jaspper” te finalna studija projekta „Jaspper”. Dokumenti su zajedno s promotivnim materijalima projekta „Jaspper” uručeni svim projektnim partnerima i predstavnicima općina. Finalne dokumente projekta možete pronaći na web stranici http://www.hhi.hr/jaspper

Više informacija:

http://www.hhi.hr/jaspper

Zadnje vijesti