Hrvatski hidrografski institut obilježava Svjetski dan hidrografije

20.6.2018. 17:40:00
Hrvatski hidrografski institut obilježava Svjetski dan hidrografije

Na prijedlog Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) iz 2005. godine, na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda donošenjem rezolucije A/60/30 prihvaćeno je da se 21. lipnja svake godine obilježava kao Svjetski dan hidrografije (WHD). Od 2007. godine Međunarodna hidrografska organizacija i njezine punopravne članice brojnim aktivnostima obilježavaju taj dan radi informiranja šire javnosti o važnosti hidrografije u svakodnevnom životu.

Na prvoj sjednici Skupštine IHO-a pokrenute su pripreme za proslavu obljetnice Međunarodne hidrografske organizacije u razdoblju 2019. – 2021. povodom obilježavanja 100 godina od održavanja 1. međunarodne hidrografske konferencije u Londonu 1919. i osnivanja Međunarodnog hidrografskog ureda (IHB) 1921. u Monacu.

Ove se godine Svjetski dan hidrografije obilježava na temu „Bathymetry - the Foundation for Sustainable Seas, Oceans and Waterways“ (Batimetrija – Temelj za održiva mora, oceane i plovne putove) Tom je prigodom Međunarodna hidrografska organizacija izdala i priopćenje za medije.

Hrvatski hidrografski institut uredio je muzejsko-arhivski izložbeni prostor, koji je dostupan za obilazak uz prethodnu najavu, što daje odličnu mogućnost posjetiteljima, studentima i učenicima da na jednom mjestu upoznaju prošlost i sadašnjost hidrografskih i oceanografskih mjerenja i pomorsku kartografsku djelatnost.

Poveznice:
Press Release
Video poruka

Zadnje vijesti