Hrvatska u Vijeću Međunarodne hidrografske organizacije (IHO)

9.2.2023. 15:18:00

Hrvatska je po prvi put u povijesti zauzela mjesto stalnog člana u Vijeću Međunarodne hidrografske organizacije (IHO Council).  Od 24 države članice regionalne Hidrografske komisije za Sredozemno i Crno more (MBSHC), kojoj pripada i Hrvatska, u Vijeće su uz Hrvatsku ušle Italija i Francuska. Članovi Vijeća biraju se za stalno mjesto na razdoblje od tri godine (2023. – 2026.).

Skupština IHO-a središnje je tijelo IHO-a koje se sastoji od svih država članica (98 država), a sastaje se svake tri godine i odlučuje o najvažnijim pitanjima rada organizacije.

Vijeće IHO-a koordinira aktivnosti Međunarodne hidrografske organizacije u razdoblju između dva sastanka Skupštine IHO-a.  Vijeće koordinira aktivnosti u okviru strategije, programa rada i financijskog plana, priprema prijedloge koji se odnose na cjelokupnu strategiju i program rada, razmatra financijska izvješća i proračunske procjene, razmatra prijedloge koje mu podnose pomoćna tijela, predlaže osnivanje pomoćnih tijela, razmatra nacrte sporazuma između IHO-a i drugih organizacija.

Vijeće se sastaje jednom godišnje i podnosi svoja izvješća, zapažanja, preporuke i nacrte odluka Skupštini i državama članicama IHO-a na odobrenje.

Ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta Vinka Kolić predstavljat će Hrvatsku u Vijeću IHO-a.

Zadnje vijesti

28.11.2023.
HHI na IHO Alumni seminaru

U organizaciji Međunarodne hidrografske organizacije (IHO), pod pokroviteljstvom Zaklade Nippon, od 25. do 27. listopada 2023. u Londonu je održan treći po redu CHART Project Alumni Seminar. Na trodnevni seminar pozvani su polaznici iz nacionalnih hidrografskih ureda koji su dosada stekli status pomorskog kartografa...

opširnije HHI na IHO Alumni seminaru