Hrvatska i Italija potvrdile granicu svojih isključivih gospodarskih pojaseva

18.3.2024. 13:10:00

Na 21. sjednici Hrvatskog sabora predstavljen je konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva. Tim je Ugovorom utvrđena jedinstvena crta razgraničenja na Jadranu koja razdvaja epikontinentalne pojaseve (morsko dno i podzemlje) i isključive gospodarske pojaseve (morsko dno i podzemlje te stup vode iznad njih).

Nakon Ugovora iz Osima iz 1975., kojim je utvrđena crta razgraničenja teritorijalnih mora između Republike Hrvatske i Talijanske Republike, kao i Sporazuma iz 1968., te njegova preciznog utvrđivanja Sporazumom iz 2005. kojim je utvrđena crta razgraničenja epikontinentalnog pojasa, Ugovorom o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva na trajni se način uređuje i zaokružuje pitanje razgraničenja između Republike Hrvatske i Talijanske Republike.

Kao vizualni prikaz usvojenog razgraničenja koristi se karta Hrvatskog hidrografskog instituta „101 G Jadransko more - granice Republike Hrvatske na Jadranskom moru”.

Zadnje vijesti