HHI na godišnjem sastanku projekta EMODnet - Bathymetry

31.10.2018. 10:52:00
HHI na godišnjem sastanku projekta EMODnet - Bathymetry

U hotelu Park u Splitu od 30. – 31. listopada 2018. održan je godišnji sastanak projekta „European Marine Observation and Data Network (EMODnet) - Bathymetry”, na kojem su okupljeni članovi raspravljali o ciljevima, aktivnostima, metodologiji, tehnologiji i postignutim rezultatima projekta.

EMODnet – HRSM (High Resolution Seabed Mapping) dvogodišnji je projekt pokrenut 20. prosinca 2016. potpisivanjem ugovora između EASME-a (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) od strane Europske komisije i članova konzorcija EMODnet – HRSM koje čine predstavnici 29 organizacija. Cilj je projekta prikazati morsko dno europskih mora u višedimenzionalnom digitalnom formatu.

Inicijativu EMODnet pokrenula je Europska komisija – Glavna uprava za pomorstvo i ribarstvo (DG Mare) kao dio svoje strategije „Znanje o moru 2020.” (Marine Knowledge 2020), a realizira se u partnerstvu s preko stotinu europskih organizacija. U okviru EMODnet-a pridružene organizacije surađuju u cilju objedinjavanja raznih podataka o moru iz različitih izvora i resursa kako bi se široj javnosti omogućilo pretraživanje i pregledavanje.

U samom projektu sudjeluje ukupno 41 organizacija iz 20 zemalja (18 država članica EU-a) koje su smještene duž europskih mora. Većinu organizacija čine instituti koji istražuju more (17) i nacionalni hidrografski uredi (16), uz sudjelovanje drugih stručnjaka iz različitih područja (IT, INSPIRE, ISO, OGC, satelitska batimetrija, mareografsko modeliranje).

Hrvatski hidrografski institut (HHI) partner je u projektu od 12. svibnja 2017., kad je potpisan ugovor sa SHOM-om kao koordinatorom projekta EMODnet – HRSM. Hrvatska je isporučila dio podataka u skladu s nacionalnom regulativom te je doprinijela administriranju projekta.

Više informacija o projektu možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://www.emodnet-bathymetry.eu/

Zadnje vijesti