Genova, 3. radni sastanak s predstavnicima hidrografskog ureda Talijanske Republike

17.7.2020. 15:30:00

Na službeni poziv kontraadmirala Luigija Sinapija, direktora hidrografskog instituta Talijanske Republike (Istituto Idrografico della Marina – IIM) u Genovi, prošli su tjedan u dvodnevnom radnom posjetu tom institutu boravili Vinka Kolić, ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta (HHI) i Željko Bradarić, pomoćnik ravnateljice za međunarodnu suradnju. Kako se radilo o uzvratnom posjetu, u sklopu opsežnog dnevnog reda analizirana je realizacija aktivnosti dogovorenih na sastanku u Splitu u veljači ove godine. U otežanim uvjetima rada obaju ureda zbog situacije uzrokovane epidemijom COVID-19 zaključeno je da se ipak postigao očekivani napredak u realizaciji ključnih aktivnosti, posebno u vezi s rješavanjem pitanja preklapanja ENC-ova na području Jadranskog mora.

U sklopu terenskog obilaska luke Genove hidrografskom brodicom i demonstracije izmjere najsuvremenijom hidrografskom opremom, razmijenjena su iskustva i specifičnosti dvaju ureda u pogledu hidrografske izmjere. U kontekstu sve kraćih tehnoloških ciklusa, nakon obilaska osnovnih unutarnjih ustrojstvenih jedinica raspravljeni su mogući pristupi i koncepti brze organizacijske prilagodbe hidrografskih ureda kako bi mogli adekvatno implementirati najnovije tehnologije u svrhu ispunjenja postojećih i novih zahtjeva koji se pred njih postavljaju.

Prema iskazanom interesu kolega iz talijanskog hidrografskog ureda, u posebnom tematskom bloku prezentiran je hrvatski koncept i trenutne funkcionalnosti Infrastrukture prostornih podataka o moru (IPPM). Zanimljiva rasprava odvijala se i nakon prezentacije hrvatskog stajališta o konceptu mogućih kartografskih opcija za brodove i jahte koji nisu obuhvaćeni SOLAS-om. Izvan radnog dijela susreta kolege iz IIM-a organizirali su obilazak poznatog svjetionika na ulazu u luku Genovu (drugi po visini u svijetu), kao i njihove specijalizirane prodavaonice navigacijskih publikacija „Nautica“ smještene na glavnom putničkom terminalu u luci.

Link na objavu IIM:

https://www.marina.difesa.it/media-cultura/Notiziario-online/Pagine/20200709_la_direttrice_dell_istituto_idrografico_della_croazia_in_visita_presso_istituto_idrografico_marina.aspx

https://www.difesaonline.it/news-forze-armate/mare/la-direttrice-dellistituto-idrografico-della-croazia-visita-allistituto

 

Zadnje vijesti