Brest - Sastanak triju radnih skupina PRIMAR-a

18.5.2018. 14:28:00

Francuski hidrografski ured (SHOM) sa sjedištem u Brestu idućeg će tjedna (22. - 23. svibnja 2018.) biti domaćin dvodnevnog sastanka triju radnih skupina PRIMAR-a, Regionalnog koordinacijskog centra za distribuciju službenih elektroničkih navigacijskih karata (RENC). Na sastanku će sudjelovati predstavnici PRIMAR-a, Norveške, Švedske, Finske i Francuske. Hrvatsku će zastupati ravnateljica Vinka Kolić i pomoćnik ravnateljice za međunarodnu suradnju Željko Bradarić. HHI je bio domaćin istog skupa prošle godine u Splitu. Na dnevnom redu stalnih radnih skupina PRIMAR-a za strateška (PSWG), financijska (PFWG) i marketinška (PMFG) pitanja opet će se naći nekoliko aktualnih tema.

Najznačajnije strateško pitanje odnosit će se izazove s kojima se PRIMAR sa svojim članicama suočava u vezi s prelaskom na novu generaciju ENC-a prema standardu S-101. To pitanje smatra se gotovo jednako zahtjevnim u organizacijskom, tehničko-tehnološkom i financijskom smislu kao i pitanje prelaska s papirnatih izdanja pomorskih navigacijskih karata na digitalna (ENC). Pitanje tranzicije dodatno se komplicira time što će nekoliko godina biti nužno osigurati održavanje i dostupnost obiju generacija ENC-a (Dual Fuel). U vezi s tim analizirat će se dosadašnje aktivnosti i napredak na zajedničkom projektu (započetom 2017.) na realizaciji strateškog cilja prelaska na novu generaciju ENC-a.

Glavna financijska tema bit će evaluacija postojećeg financijskog modela (FM 6.0) koji se primjenjuje od početka 2017. Kao rezultat inicijative predstavnika HHI-ja na prethodnim sastancima Savjetodavnog odbora PRIMAR-a (PAC 23 i 24) i prošlogodišnjem sastanku radnih skupina u Splitu, u sklopu te točke dnevnog reda posebno će se razmotriti prijedlog poboljšanog financijskog modela, koji bi se primjenjivao od 1. siječnja 2019.

Od marketinških tema razmotrit će se pitanja promidžbe osnovnih usluga (validacija i distribucija ENC-ova) i trenutnih dodatnih usluga PRIMAR-a, kao što su ENC Inspector, ENC Pilot, WMS for ENC, ENC Update Tracker, ENC Improver, GeoView i S-102.

Planiran je i poseban bilateralni sastanak predstavnika Norveške i Hrvatske u vezi s daljnjim aktivnostima na pripremi prijedloga projekta zajedničke hidrografske izmjere Crne Gore i Hrvatske, koji će se financirati iz donacije Norveške. I ovim sudjelovanjem, HHI se potvrđuje kao proaktivan član jednog od triju svjetski priznatih regionalnih centara za distribuciju službenih ENC-ova.

Zadnje vijesti