Adriatic 11 - Prezentacija AdriaGIS aplikacije i studije Mjesto zakloništa

19.10.2011. 14:40:00
Adriatic 11 - Prezentacija AdriaGIS aplikacije i studije Mjesto zakloništa

Regionalna stožerna vježba ekološke krize na moru „Adriatic 11“, na kojoj sudjeluju predstavnici šest zemalja Jadranskog mora (Republike Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Grčke i Italije), kao i predstavnici Europske komisije te Europske agencije za pomorsku sigurnost otvorena je u Splitu 18.10.2011. godine.

Vježbu organizira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Ministarstvom obrane, a pod pokroviteljstvom Kraljevine Norveške, s ciljem jačanja regionalne suradnje u slučaju onečišćenja Jadranskog mora uljima velikih razmjera.

Prvi dio vježbe je dvodnevni seminar na kojem sudjeluju i predstavnici europskih institucija koje se bave pitanjem reagiranja na iznenadna onečišćenja mora (EMSA, EU MIC), dok drugi dio vježbe čini pokazna vježba koja se održava u četvrtak.

Ravnatelj HHI-a doc. dr.sc. Zvonko Gržetić je u sklopu prvog dana prezentirao ADRIAGIS aplikaciju koja se odnosi na izbor potencijalnih mjesta zakloništa u teritorijalnom moru Republike Hrvatske u koja se uslijed havarije mogu skloniti brodovi ovisno o vrsti tereta, broda i vremenskim uvjetima. Hrvatski hidrografski institut je izradio studiju „Mjesto zakloništa“ za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Svi sudionici su nakon prezentacije posjetili muzejski prostor Hrvatskog hidrografskog instituta u kojem se čuva vrijedna baština hidrografske djelatnosti na Jadranu koja datira od 1860. godine.

Link na stranice MMPI-a

Zadnje vijesti