2. radni sastanak s predstavnicima hidrografskog ureda Talijanske Republike

24.2.2020. 15:10:00

Nastavljajući dugogodišnju dobru i uspješnu suradnju, jučer je u HHI-u održan 2. radni sastanak s predstavnicima hidrografskog ureda Talijanske Republike (Istituto Idrografico della Marina – IIM).

Na dnevnom redu bila su pitanja iz nekoliko različitih tematskih cjelina. Na samom početku dan je pregled i ocijenjena dosadašnja suradnja između dvaju hidrografskih ureda. U okviru administrativne tematike raspravljeno je pitanje formaliziranja bilateralne suradnje na dva moguća načina: dopunom postojećeg tehničkog sporazuma potpisanog na razini dvaju ministarstava obrane ili zaključivanjem standardnog bilateralnog sporazuma prema predlošku Međunarodne hidrografske organizacije, koji je pripremljen i u završnom nacrtu. Tehničkim temama obuhvaćeno je nekoliko pitanja. Konačno je usuglašen način rješavanja problema preklapanja ENC-ova dvaju ureda kao i dinamika provedbe. Razmotreno je stanje i napredak u izdavanju INT papirnatih karata prema rasporedu utvrđenom na regionalnoj razini. U okviru strateških i organizacijskih pitanja prezentirani su postojeći modeli unutarnjeg ustroja dvaju ureda, kao i mogući koncepti preustroja kako bi se moglo adekvatno odgovoriti na nove izazove s kojima se suočavaju svi hidrografski uredi diljem svijeta. Jedan od najvažnijih izazova jest onaj iz domene osnovne djelatnosti, a povezan je s potrebom pravovremenog osiguravanja dostupnosti nove generacije ENC-ova i drugih publikacija prema novom IHO standardu serije S-100. Drugi je izazov osigurati dostupnost hidrografskih podataka, koji se sve više primjenjuju i u brojnim drugim aktivnostima povezanim s morem i obalnim pojasom.

U vezi s predstojećom 2. sjednicom Skupštine IHO-a, najvišeg tijela IHO-a, koje se sastaje svake tri godine, raspravljeni su najvažniji dokumenti, pri čemu je utvrđen visok stupanj zajedničkog razumijevanja u pogledu najvažnijih tema i podnesenih službenih prijedloga za raspravu na sjednici Skupštine IHO-a. Radni dio sastanka završen je obilaskom stručnih odjela HHI-a i muzeja hidrografije, razmjenom prigodnih darova te zajedničkom fotografijom. 

 

Zadnje vijesti