11. Dani infrastruktura prostornih podataka

29.7.2019. 11:36:00
11. Dani infrastruktura prostornih podataka

Državna geodetska uprava u suradnji s Hrvatskim hidrografskim institutom organizira 11. Dane infrastruktura prostornih podataka - Dani IPP-a 2019. koji će se održati 14. studenog 2019. godine u Splitu.

Dani IPP-a 2019. imaju za cilj doprinijeti razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP) i dostizanju ciljeva zadanih Direktivom INSPIRE (INfrastructure for SPatial Information), Strategijom NIPP-a i Zakonom o NIPP-u, kroz pregled stanja, razmjenu iskustva i jačanje kapaciteta kako bi što uspješnije nastavili uspostavu, svladali izazove, ispunili vremenski okvir INSPIRE-a te osvijestili i iskoristili nove prilike koje proizlaze iz interoperabilnog načina korištenja prostornih podataka. Konferencija je već tradicionalno mjesto okupljanja svih relevantnih sudionika u području IPP-a te platforma za razmjenu mišljenja i konstruktivni dijalog vezano uz aktualne teme.

Ove godine posebno važna tema bit će budućnost INSPIRE-a, odnosno njegov razvoj nakon 2020. godine, s čime je usko povezan i daljnji razvoj NIPP-a.

Poseban segment NIPP-a je morska infrastruktura prostornih podataka (MIPP/MSDI) te predstavlja razvojni okvir ili sustav za prikupljanje, dijeljenje i upravljanje razmjenom podataka i mrežnih usluga u skladu s propisima o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka. MIPP je posljedica potrebe i zahtjeva za interoperabilnošću podataka i informacija između kopnenog, priobalnog i pomorskog okoliša.

Hrvatski MIPP je povezan sa INSPIRE direktivom i inicijativom Međunarodne hidrografske organizacije (IHO), pa je HHI kao nacionalni hidrografski ured, odgovorna institucija za uspostavljanje morske komponente infrastrukture prostornih podataka i njeno uklapanje u NIPP.

Više o samoj konferenciji, kao i cjelokupni program možete pronaći na sljedećim poveznicama: http://www.nipp.hr/default.aspx?id=2955

Veselimo se Vašem dolasku!

Zadnje vijesti

28.11.2023.
HHI na IHO Alumni seminaru

U organizaciji Međunarodne hidrografske organizacije (IHO), pod pokroviteljstvom Zaklade Nippon, od 25. do 27. listopada 2023. u Londonu je održan treći po redu CHART Project Alumni Seminar. Na trodnevni seminar pozvani su polaznici iz nacionalnih hidrografskih ureda koji su dosada stekli status pomorskog kartografa...

opširnije HHI na IHO Alumni seminaru