1. zajednička konferencija Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta

26.10.2018. 14:45:00
1. zajednička konferencija Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta

Prva zajednička konferencija Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta održana je od 16. do 18. listopada 2018. u Splitu. Tri foruma okupljena ovom konferencijom (Forum gospodarskih komora, Forum jadransko-jonskih gradova i mreža sveučilišta UniAdrion) predstavljaju mrežu više od 120 tijela i institucija iz osam zemalja te su identificirani kao ključni dionici Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), u kojoj živi više od 70 milijuna ljudi.

Glavni organizatori skupa bili su Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora, Hrvatska gospodarska komora te Županijska komora HGK Split. Događaj se održao pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i pet hrvatskih ministarstava (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture) te uz podršku AI-NURECC inicijative i Europske komisije.

Hrvatski hidrografski institut rado se odazvao pozivu organizatora na aktivno sudjelovanje u konferenciji. Predstavnik HHI-a Marko Mlinar, dipl. ing. fizike, predstavio je dva IPA projekta (JASPPer i CoRE) u kojima su vodeći partneri bili Hrvatski hidrografski institut i Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

"Plavi rast" (Blue Growth) inicijativa je Europske komisije za korištenje mora i oceana Europske unije odnosno stvaranje novih radnih mjesta i vrijednosti uz poštivanje načela održivosti. Na primjerima projekata JASPPer i CoRE predstavljeni su kapaciteti HHI-a za osmišljavanje projekta i uspješno vođenje tima partnerskih institucija iz područja „Plavog rasta”, ne samo u okviru RH već i sudjelovanjem u EU projektima zajedno s institucijama iz nekoliko zemalja.

Više informacija o konferenciji: http://www.forumaic.org/?lang=hr 

Zadnje vijesti