JASPPer - Razmjena znanja i iskustava između partnerskih institucija – edukacija za studente

4/24/2014 2:42:00 PM

Dana 15.04.2014. u Podgorici, na Prirodno-matematičkom fakultetu, održana je edukacija studenata o zakonodavnoj regulativi i modelima monitoringa mora na projektu „JASPPer“.

Edukaciji je prisustvovalo 14 sudionika.

  • - Uvodnu riječ, predstavljanje projekta i partnera kao i prezentaciju utjecaja komunalnih otpadnih voda na sanitarni kvalitet kupališta crnogorskog primorja, iznio je koordinator projekta mr Pavle Đurašković iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.
  • - Predstavnica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, dipl. biolog Kumrija Šestović, održala je prezentaciju „Mikroorganizmi u životnoj sredini i metode ispitivanja“.
  • - Predstavnica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiu, mr mikrobiologije, Željka Đurišić govorila je o metodama membranske filtracije.
  • - Predstavnik Instituta za biologiju mora Kotor, Dr Aleksandar Joksimović, objasnio je stanje i perspektivu morkog ribarstva u Crnoj Gori, uz prezentaciju „Crnogorsko morsko ribarstvo u kontekstu mediteranske urebde 1967/2006 za održivo ribarstvo“.
  • - Predstavnik Instituta za more i priobalje, dr.sc. Enis Hrustić govorio je o limitaciji rasta fitoplanktona nutrijentima kao i o biomarkerskim spojevima u okeanologiji i zagađivačima u vodenim sistemima.

Edukacija je završena raspravom i konzultacijama sa sudionicima s ciljem aktivnog uključivanja, razmjene ideja i znanja vezanih uz projektne aktivnosti.

Dana 16.04.2014. u Podgorici, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, organiziran je posjet studenata u okviru koje je održan obilazak laboratorija i instrumenata. Pokazani su razultati zasijanih uzoraka – rezultati kolonija. Obilazak su predvodile Kumrija Šestović, Željka Đurišić, Nevena Tomić i Ljubica Vulović.

Više o projektu na www.hhi.hr/jaspper 

Latest