JASPPer - Razmjena znanja i iskustava između partnerskih institucija – edukacija za studente

4/24/2014 2:42:00 PM

Dana 15.04.2014. u Podgorici, na Prirodno-matematičkom fakultetu, održana je edukacija studenata o zakonodavnoj regulativi i modelima monitoringa mora na projektu „JASPPer“.

Edukaciji je prisustvovalo 14 sudionika.

  • - Uvodnu riječ, predstavljanje projekta i partnera kao i prezentaciju utjecaja komunalnih otpadnih voda na sanitarni kvalitet kupališta crnogorskog primorja, iznio je koordinator projekta mr Pavle Đurašković iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.
  • - Predstavnica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, dipl. biolog Kumrija Šestović, održala je prezentaciju „Mikroorganizmi u životnoj sredini i metode ispitivanja“.
  • - Predstavnica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiu, mr mikrobiologije, Željka Đurišić govorila je o metodama membranske filtracije.
  • - Predstavnik Instituta za biologiju mora Kotor, Dr Aleksandar Joksimović, objasnio je stanje i perspektivu morkog ribarstva u Crnoj Gori, uz prezentaciju „Crnogorsko morsko ribarstvo u kontekstu mediteranske urebde 1967/2006 za održivo ribarstvo“.
  • - Predstavnik Instituta za more i priobalje, dr.sc. Enis Hrustić govorio je o limitaciji rasta fitoplanktona nutrijentima kao i o biomarkerskim spojevima u okeanologiji i zagađivačima u vodenim sistemima.

Edukacija je završena raspravom i konzultacijama sa sudionicima s ciljem aktivnog uključivanja, razmjene ideja i znanja vezanih uz projektne aktivnosti.

Dana 16.04.2014. u Podgorici, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, organiziran je posjet studenata u okviru koje je održan obilazak laboratorija i instrumenata. Pokazani su razultati zasijanih uzoraka – rezultati kolonija. Obilazak su predvodile Kumrija Šestović, Željka Đurišić, Nevena Tomić i Ljubica Vulović.

Više o projektu na www.hhi.hr/jaspper 

Latest

7/7/2021
Oceanographers on Islands

Invitation from the renowned Croatian scientist Dr. Jadranka Šepić, ass. prof. (Faculty of Science Split), winner of the HAZU award for scientific and artistic achievements in the area of natural sciences in 2020, to conceive and undertake educational activities on islands, was welcomed by...

read more Oceanographers on Islands