Sastanak Međuregionalnog koordinacijskog odbora (IRCC)

27.6.2022. 9:51:00
Sastanak Međuregionalnog koordinacijskog odbora (IRCC)

Međuregionalni koordinacijski odbor (IRCC) sastao se 06. – 08. lipnja u Denpasaru na Baliju na redovitom godišnjem okupljanju u cilju pregleda napretka i identificiranja idućih koraka za regionalne hidrografske komisije i različite tematske radne skupine. Domaćin, Hidrografski i oceanografski centar Indonezijske mornarice, omogućio je forum za raspravu o kartiranju oceana, nautičkoj kartografiji, izgradnji kapaciteta,  kao i za identificiranje akcija koje treba poduzeti na regionalnoj i globalnoj razini.

U trodnevnom radu 14. Sastanka Međuregionalnog koordinacijskog odbora aktivno je sudjelovala i Hrvatska, koja je u ožujku ove godine preuzela predsjedanje Hidrografskom komisijom za Sredozemno i Crno more (MBSHC). Delegati Hrvatskog hidrografskog instituta putem videokonferencije održali su prezentaciju o postignućima i važnim saznanjima MBSCH regije, izvijestili su o radu aktivnih tematskih radnih skupina, te iznijeli prijedloge i mišljenja Odboru.

IRCC igra važnu ulogu u donošenju odluka unutar IHO-a kao međuvladine organizacije, budući da sudionici odlučuju koji će prijedlozi i odluke biti predstavljeni Vijeću IHO-a, nakon čega o njima raspravljaju i glasuju sve države članice na sljedećoj sjednici IHO Skupštine (IHO Assembly)  u travnju 2023. godine.

Odbor je također prepoznao napore Regionalnih hidrografskih komisija (RHC) i njihovih podređenih tijela u provedbi Strateškog plana IHO-a i plana implementacije standarda S-100, kao i brojne korake naprijed u području izgradnje kapaciteta, GEBCO-a, Infrastrukture morskih prostornih podataka, te obrazovanja.

Zadnje vijesti