Hidrografska izmjera akvatorija zapadne obale Istre

30.9.2017. 15:19:00

U srijedu 27. rujna 2017. u Puli je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula održan sastanak u vezi s projektom hidrografske izmjere zapadne obale Istre. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Hrvatskog hidrografskog instituta (ravnateljica Vinka Kolić, pomoćnik ravnateljice za međunarodnu suradnju i sigurnost plovidbe Željko Bradarić i član Upravnog vijeća HHI-ja oceanolog Goran Olujić), predstavnici Lučke kapetanije Pula (kapetanica Dolores Brenko-Škerjanc i inspektori LK Pula Zdenko Mihaljević i Ivica Lazarić), predstavnici lučkih uprava, koncesionari te predstavnici gradova i općina koji su ovlašteni korisnici ili upravljaju dijelovima pomorskog dobra na zapadnoj obali Istre.

Cilj sastanka bio je upoznati sudionike skupa s planom hidrografskih aktivnosti HHI-ja u akvatoriju Istarske županije, koji je u planskim dokumentima HHI-ja prepoznat kao jedno od tri prioritetna područja na kojima je potrebno obaviti hidrografsku izmjeru radi publiciranja novih službenih izdanja pomorskih navigacijskih karta i publikacija.

S obzirom na zakonske obveze tijela koja upravljaju lukom i drugih pravnih i fizičkih osoba koje koriste dijelove pomorskog dobra za obavljanje gospodarskih djelatnosti (koncesionari), a u vezi s periodičnim izmjerama područja koje koriste ili je u njihovoj nadležnosti, predstavnici HHI-ja prezentirali su područja na kojima bi bilo potrebno obaviti novu izmjeru.

Pozvani su da iskoriste priliku kojom bi se racionalizirali njihovi troškovi s obzirom na to da će HHI tijekom cijelog mjeseca listopada obavljati službenu hidrografsku izmjeru zapadne obale Istre izvan lučkih i koncesijskih područja. Vrijedne i korisne informacije predstavnici HHI-ja dobili su i u pojedinačnim razgovorima s predstavnicama lučkih uprava i koncesionara, a posebno na odvojenom sastanku s kapetanicom Lučke kapetanije Pula i njenim najbližim suradnicima, inspektorima i kapetanima lučkih ispostava LK Pula.

Navedenim sastancima ostvaren je početni cilj kao temeljni preduvjet za uspješnu realizaciju hidrografske izmjere, te ostvarenje konačnog cilja izrade novih izdanja službenih navigacijskih karata (papirnatih i elektroničkih) područja zapadne obale Istre, čime će se značajno poboljšati hidrografsko-navigacijski element sigurnosti plovidbe na području nadležnosti Lučke kapetanije Pula, odnosno akvatorija zapadne obale Istre.

Zadnje vijesti