Peljar I. - Jadransko more - Istočna obala, 2012. (peto izdanje) - Javna promocija

11/5/2012 10:06:00 AM
Peljar I. - Jadransko more - Istočna obala, 2012. (peto izdanje) - Javna promocija

14. Biograd Boat Show, subota, 27. listopada 2012., 10:00 sati, Kapetanski klub Marine Kornati, Biograd na Moru

U sklopu 14. Biograd Boat Show-a promovirano je novo (peto) izdanje Peljara 1. za Jadransko more – Istočna obala, u izdanju Hrvatskog hidrografskog instituta. Peljar je prezentirao načelnik nautičkog odjela kap. Boris Horvat. Iz HHI-a prezentaciji su prisustvovali: ravnatelj doc. dr. sc. Zvonko Gržetić, pomoćnik ravnatelja kap. Rino Petrić, načelnik reprodukcijskog odjela mr. sc. Tonći Jeličić, dr. sc. Tonći Panžić, drugi gosti i uzvanici, predstavnici medija i dr.

O Peljaru: Peljar je, uz pomorsku kartu, osnovno navigacijsko pomagalo kojim se pomorac odnosno navigator služi u pripremi plovidbe i za vrijeme plovidbe. Peljar je uvršten u sve hrvatske i međunarodne zakonske propise koji obraduju pomorsku problematiku odnosno sigurnost plovidbe i ljudskih života na moru kao obvezan priručnik uz ostala navigacijska sredstva koja brod mora imati za područje plovljenja. Korištenjem podataka iz Peljara pomorac izabire najpovoljniju plovnu rutu do određenog područja ili luke zavisno od maritimnih svojstava broda.

U Peljaru su navedeni opći podaci o Jadranskom moru, detaljne upute i smjernice za izbor rute, osnovne upute za sigurnu plovidbu, podaci o objektima za orijentaciju, vremenskim prilikama, morskim strujama i razini mora. te upute za plovidbu u kanalima, uskim prolazima, tjesnacima i područjima opasnim za plovidbu. Za pojedina područja, osim detaljnog opisa luka, uvala i sidrišta, navedeni su i podaci o zakloništima. Peljar daje pomorcima podatke za prilaženje, uplovljavanje, boravak, isplovljenje, obavljanje lučkih operacija i usluga u lukama na istočnoj obali Jadranskog mora, važne obavijesti i pomorsko-pravne propise za luke i morska područja; upozorenja o opasnostima za plovidbu (grebeni, pličine, hridi, podrtine i sl.), koje su iako prikazane na pomorskim kartama, navedene ili opisane u tekstu Peljara. Svjetionici, obalna i lučka svjetla opisani su o kao objekti pogodni za orijentaciju. Zato se Peljar kao osnovno navigacijsko sredstvo mora koristiti zajedno s pomorskim kartama, Popisom svjetala i drugim navigacijskim publikacijama u izdanju HHI-a.

PELJAR 1. Jadransko more - istočna obala, peto izdanje, izrađen je prema podacima koje je prikupio i stručno obradio Hrvatski hidrografski institut. Peljar je ažuriran podacima do kraja travnja 2012. godine. Dopunjeni su ili izmijenjeni statistički podaci, te podaci dobiveni znanstvenim i stručnim istraživanjima Hrvatskog hidrografskog instituta, suradnjom s lučkim kapetanijama i razmjenom s pojedinim hidrografskim uredima, a koji zbog svog značaja, iako nisu objavljeni u OZP-u, postaju važne informacije za sustav sigurnosti plovidbe. Sadržaj Peljara upotpunjen je i novim fotografijama.

Kao i sve ostale karte i publikacije Hrvatskog hidrografskog instituta, i PELJAR 1. – Jadransko more – Istočna obala, prodaje se isključivo kod ovlaštenih distributera.

Sve dodatne informacije:

Kontakt: Vinka Jurić, mob: 091 215 7065

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Latest

7/12/2024
Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)

On behalf of the Republic of Croatia, its Hydrographic Institute (HHI) chaired the 24th MBSHC Conference (MBSHC24), held in Constanţa, Romania, from 2 to 4 July 2024. The Conference was hosted by Romania, which at the close took over the chairmanship from the Republic of Croatia...

read more Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)