Svjetski dan hidrografije i 100-ta obljetnica IHO-a

21.6.2019. 14:13:00

Svjetski dan hidrografije (WHD) obilježava se svake godine 21. lipnja. Međunarodna hidrografska organizacija (IHO) i njezine punopravne članice brojnim aktivnostima obilježavaju taj dan radi informiranja šire javnosti o važnosti hidrografije u svakodnevnom životu. Međunarodna hidrografska organizacija objavila je priopćenje za medije 

Ove godine, povodom obilježavanja 100 godina od održavanja 1. međunarodne hidrografske konferencije 1919. u Londonu i osnivanja Međunarodnog hidrografskog ureda (IHB) 1921. u Monaku, započele su pripreme za proslavu obljetnice IHO-a u razdoblju 2019. – 2021. Međunarodna hidrografska organizacija, kao krovna međunarodna organizacija za hidrografsku djelatnost, svojim propisima i preporukama doprinosi unificiranju standarda u hidrografskoj izmjeri, povezuje hidrografske službe različitih država, usklađuje njihov rad u svrhu što veće sigurnosti plovidbe na svim morima i postizanja jednoobraznosti hidrografskih dokumenata, te unapređuje znanosti u području hidrografije. IHO trenutno broji 90 država članica, čiji se broj stalno povećava. Hrvatski hidrografski institut (HHI), kao nacionalni hidrografski ured, član je IHO-a od 1950., te ima važnu ulogu unutar te organizacije zbog svojeg proaktivnog pristupa i mjerljivog doprinosa realizaciji strateških ciljeva i programa IHO-a.

Također, svojim aktivnostima doprinosi održavanju visoke razine hidrografsko-navigacijskog segmenta sigurnosti plovidbe tako što korisnicima na brodovima i brodicama pruža navigacijsko-sigurnosne podatke i informacije u službenim izdanjima pomorskih navigacijskih karata u analognom i digitalnom obliku.

Isto tako, HHI se može pohvaliti da je u zadanom roku u potpunosti ispunio obvezu izdavanja elektroničkih navigacijskih karata svih upotrebnih skupina za cjelokupno područje nadležnosti Republike Hrvatske na moru.

Povodom nedavnog izdavanja 200-te ćelije ENC-a objavljeno je i posebno priopćenje (http://www.hhi.hr/pr/onenews/263). Izazovi prelaska na ENC-ove nove generacije (ENC S-101) prepoznati su kao ključna zadaća na kojoj će biti angažirani svi kapaciteti HHI-a u narednom trogodišnjem razdoblju. Shvaćajući važnost hidrografskih podataka i za druge potrebe i korisnike, HHI je osigurao i stalno unapređuje postojeći model licencnog korištenja svojih podataka imajući u vidu obveze koje proizlaze iz propisa o osiguravanju dostupnosti podataka prikupljenih obavljanjem javne službe (http://www.hhi.hr/staticpages/index/licence).

Nedavnom uspostavom web GIS usluge realizira se prva faza izgradnje infrastrukture prostornih podataka o moru (Marine Spatial Data Infrastructure), kao dio nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP), a sve u skladu s nacionalnom i međunarodnom regulativom (https://www.hhi.hr/gis).

 

Zadnje vijesti