Sudjelovanje predstavnika HHI-ja na konferenciji Hydro22 i sastanku projekta Emodnet

13.12.2022. 14:27:00

Od 5. do 8. prosinca 2022. u Grimaldi Forumu u Monaku održana je konferencija HYDRO22 u organizaciji Međunarodnog saveza hidrografskih udruženja  (engl. International Federation of Hydrographic Societies – IFHS) i Francuskog hidrografskog udruženja (fr. Association Francophone d'Hydrographie – AFHY). Prezentirane su zanimljive teme u nekoliko sesija:

  1. Usavršavanje i seminari za hidrografe prema standardima IHO-a
  2. Unaprjeđenje obrade sirovih hidrografskih podataka i podataka za prikaz na pomorskim kartama
  3. Automatizacija u hidrografiji (autonomna plovila) i kartografiji (generalizacija dubina i izobata u izmjeri)
  4. Status i planovi razvoja novih standarda IHO-a (S-100).

Na konferenciji HYDRO22 sudjelovali su i brojni predstavnici industrije (proizvođači hidrografske opreme i softvera).

U sklopu konferencije, 5. prosinca 2022. održan je sastanak radne grupe za batimetriju u okviru projekta EMODnet (European Marine Observation and Data Network). Voditelji projekta prezentirali su status integracije regionalnih digitalnih modela reljefa (DMR) u EMODnet DMR visoke rezolucije (1/16 * 1/16 lučne minute, otprilike 115 * 115 metara), koji je spreman za objavu kao završni proizvod projekta tijekom dvogodišnjeg razdoblja (2020. – 2022.).

Na konferenciji HYDRO22 i sastanku EMODnet sudjelovali su predstavnici HHI-ja dr. sc. Ljerka Vrdoljak (Hidrografski odjel) i dr. sc. Dejan Lovrinčević (Kartografski odjel), koji su razmijenili znanja i iskustva s kolegama i aktivno doprinijeli raspravama na okruglim stolovima nakon svake sesije.

Zadnje vijesti