Predstavnik HHI-ja na sastanku zajedničke radne skupine IHO-a i EU-a (IENWG) i Europskom danu pomorstva

7.6.2023. 11:37:00

U Brestu (Francuska) održan je 23. svibnja 2023. 13. sastanak zajedničke radne skupine IHO-a i EU-a (Network Working Group – IENWG). Radnu skupinu osnovala je Međunarodna hidrografska organizacija na temelju Memoranduma o razumijevanju između IHO-a i EU-a koji je potpisan 2012. godine. Radna skupina bavi se pitanjima suradnje između IHO-a i EU-a u području hidrografije, posebno u vezi s modelima suradnje u cilju prikupljanja hidrografskih podataka i dostupnosti tih podataka za širu upotrebu na razini država članica EU-a. Kao predstavnik Hrvatskog hidrografskog instituta na sastanku je sudjelovao Goran Strinić.

Osim predstavnika hidrografskih ureda, sastanku je prisustvovao predstavnik Glavne uprave za pomorstvo i ribarstvo (DG MARE) Remy Denos. Nakon prezentacije o važnosti prikupljanja batimetrijskih podataka u Europi uslijedila je rasprava o ekonomskom utjecaju prikupljanja podataka.

Treba istaknuti sljedeće teme:

  • Studija o obvezi prijavljivanja i evidenciji istraživanja i mjerenja – CINEA Study for Reporting Obligations for Ocean Observation
  • Visokovrijedni skupovi podataka – High Value datasets topic in Open Data Directive
  • Budućnost INSPIRE-a – INSPIRE future

Tijekom i poslije sastanka predstavnik HHI-ja sudjelovao je na sastancima sa stručnjacima SHOM-a u vezi s implementacijom standarda S-100 te su razmijenjena iskustva o toj tematici.

Europski dan pomorstva EMD 2023 održan je 24. i 25. svibnja. Glavne teme odnosile su se na sigurnost, MSP i financiranje projekata i razvoj. Sudionici EMD-a bili su uglavnom korisnici podataka koje prikupljaju, obrađuju i produciraju hidrografski uredi.

Zadnje vijesti

28.11.2023.
HHI na IHO Alumni seminaru

U organizaciji Međunarodne hidrografske organizacije (IHO), pod pokroviteljstvom Zaklade Nippon, od 25. do 27. listopada 2023. u Londonu je održan treći po redu CHART Project Alumni Seminar. Na trodnevni seminar pozvani su polaznici iz nacionalnih hidrografskih ureda koji su dosada stekli status pomorskog kartografa...

opširnije HHI na IHO Alumni seminaru