Povodom izdavanja stote ćelije elektroničke navigacijske karte (ENC)

7.4.2016. 10:29:00
Povodom izdavanja stote ćelije elektroničke navigacijske karte (ENC)

Značajan doprinos unapređenju hidrografsko-navigacijskog elementa sigurnosti plovidbe, Hrvatski hidrografski institut (HHI) ostvario je izdavanjem hrvatskih elektroničkih navigacijskih karta (ENC) i osiguravanjem njihove dostupnosti krajnjim korisnicima na brodovima i pomorskim upravama diljem svijeta.

Prije devet godina HHI je izdao prvu ENC ćeliju (srpanj 2007.). Taj događaj ima daleko veće značenje za razvoj moderne kartografije, hidrografije i sigurnosti plovidbe od same činjenice da je tada započela era sustavne digitalizacije pomorskih karata u Republici Hrvatskoj.

To je bio veliki izazov u tehnološkom, organizacijskom i financijskom smislu, koji je pred HHI postavljen u vrlo ograničenom vremenu zbog uvođenja obveze opremanja određenih vrsta i veličina brodova ENC-ovima odnosno ECDIS-om. S obzirom na to da u ovom trenutku HHI osigurava skoro potpuno prekrivanje područja svoje nadležnosti za kartiranje (93%), može se reći da je dostigao visoki međunarodni standard u ovom segmentu sigurnosti plovidbe, svrstavajući se time u rang najnaprednijih i najpoznatijih nacionalnih hidrografskih ureda u svijetu.

Danas, nepunih deset godina od prve ENC ćelije, s ponosom možemo objaviti da smo 9. ožujka 2016. izdali stotu ENC ćeliju za hrvatski dio Jadranskog mora. Stota ENC ćelija jedinstvene oznake HR600M04 prikazuje ACI marinu Umag.

Hrvatski hidrografski institut, kao nositelj aktivnosti kojima se unapređuje hidrografsko-navigacijski segment sigurnosti plovidbe, nastavlja s izradom i izdavanjem novih ENC-ova prema utvrđenim prioritetima. Trenutno su u pripremi ENC ćelije HR40512A – Kornat-Murter, HR40535B – Starogradski zaljev, HR50512B – Murterski kanal – SE dio, te nekoliko ENC ćelija ostalih ACI marina.

Zadnje vijesti