Održan sastanak s predstavnicima hidrografskog ureda Kraljevine Španjolske

30.3.2023. 15:07:00

U prostorijama Hrvatskog hidrografskog instituta (HHI) 28. i 29. ožujka održan je sastanak s predstavnicima hidrografskog ureda Kraljevine Španjolske (Instituto Hidrográfico de la Marina – IHM). Sastanku su prisustvovali direktor IHM-a kapetan fregate Salvador Espinosa González-Llanos i Gustavo Adolfo Gómez-Pimpollo Crespo, kao predstavnici Španjolske, dok su Hrvatski hidrografski institut predstavljali ravnateljica Vinka Kolić sa suradnicima.

Prvog dana sastanka, nakon prezentacije obiju institucija, obavljena je primopredaja dužnosti predsjedatelja Hidrografske komisije za Sredozemno i Crno more (MBSHC), kojom sada predsjeda Republika Hrvatska, te su prezentirane ključne aktivnosti Komisije tijekom razdoblja španjolskog predsjedanja.

Drugog dana sastanka sudionici su razmijenili iskustva na polju implementacije univerzalnog hidrografskog modela S-100, koji je osnova za e-navigaciju, te aktivnosti u području infrastrukture prostornih podataka o moru (Marine Spatial Data Infrastructure – MSDI). Razgovaralo se i o budućnosti papirnatih pomorskih karata, aktualnim direktivama EU-a i drugim temama od zajedničkog interesa iz područja hidrografije i pomorstva.

Uz potporu i odobrenje Ministarstva obrane Republike Hrvatske, predstavnici hidrografskog ureda Kraljevine Španjolske i HHI-ja posjetili su i vojarnu „Admiral flote Sveto Letica Barba” u Lori, gdje su ih ugostili predstavnici HRM-a.

Ravnateljica Vinka Kolić istaknula je dugogodišnju dobru suradnju između dvaju hidrografskih instituta koja će se, kako je potvrđeno na sastanku, nastaviti jačati i razvijati.

 

Linkovi:

HHI  

www.hhi.hr

https://geoadriatic.hhi.hr/

IHM

https://armada.defensa.gob.es/ihm/

MBSHC

https://www.hhi.hr/vijesti/na-23-konferenciji-mbshc-a-hrvatska-preuzela-predsjedanje-u-narednom-dvogodisnjem-razdoblju

https://iho.int/en/mediterranean-and-black-seas-hydrographic-commission

Zadnje vijesti