Nadzor hrvatske hidrografske službe od strane IMO-a

3.12.2014. 9:54:00
Nadzor hrvatske hidrografske službe od strane IMO-a

U sklopu prošlotjednog nadzora hrvatske pomorske uprave od strane predstavnika Međunarodne pomorske organizacije (IMO), prvi put je obavljen i nadzor hidrografske službe, na dobrovoljnoj osnovi. Važno je istaknuti da će u budućnosti, kad takav nadzor bude obvezan i u slučaju utvrđivanja nedostataka u sustavu ili organizaciji, postojati obveza određivanja korektivnih radnji za uklanjanje tih nedostataka.

Međunarodna hidrografska organizacija (IHO), kao međuvladina tehničko-konzultativna organizacija, nije ovlaštena za nadzor i korektivno postupanje budući da prema Konvenciji IHO-a njene rezolucije nemaju obvezujući učinak na članice.

Predstavnici Hrvatskog hidrografskog instituta, ravnatelj dr. sc. Nenad Leder i njegov pomoćnik mr. sc. Željko Bradarić, u jednosatnom su izlaganju prema striktno propisanoj proceduri prezentirali djelovanje hidrografske službe u pogledu ispunjavanja obveza iz odredbi SOLAS konvencije. Nakon prezentacije predstavnici IMO-a postavljali su razna pitanja i tražili uvid u pripadajuće popratne dokumente. Prema reakcijama predstavnika IMO-a nakon završenog nadzora, može se zaključiti da su stekli pozitivan dojam o stanju hrvatske hidrografske službe, o načinu na koji se ona obavlja i o utvrđenim prioritetima za naredno petogodišnje razdoblje.

IMO će prema utvrđenoj proceduri sastaviti posebno izvješće o rezultatima nadzora i dostaviti ga nadležnim tijelima radi informacije i odgovarajućeg postupanja.

Zadnje vijesti