Direktor Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) i predsjednik Europskog udruženja pomorskih peljara (EMPA) s predstavnicima CMPA-e i MMPI-ja u Hrvatskom hidrografskom institutu

14.11.2022. 15:30:00

U HHI-ju je 10. studenoga 2022. održan radni sastanak na kojem su sudjelovali: direktor Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) kontraadmiral Luigi Sinapi, predsjednik Europskog pomorskog udruženja peljara (EMPA) kap. Erik Dalege,  predsjednik i tajnik Udruge pomorskih peljara Republike Hrvatske (CMPA) kap. Petar Bubić i kap. Darian Turk, predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI), ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kap. Siniša Orlić, predsjednik Upravnog vijeća HHI-ja i načelnik sektora za  pomorce, brodarce, upisnike i stručno-tehničke poslove Boško Ercegovac te načelnik sektora za  nadzor plovidbe, traganje i spašavanje i zaštitu okoliša Zdravko Seidl.  Na sastanku su uz ravnateljicu HHI-ja sudjelovali i predstavnici HHI-ja.

Direktor IHO-a Luigi Sinapi predstavio je univerzalni hidrografski model S-100, koji će biti osnova za razvoj IMO-ovog koncepta e-navigacije. U tom smislu implementacija modela S-100 neće obvezivati samo hidrografske urede na izradu nove generacije elektroničkih pomorskih karata iz formata S-57 u format S-101, već se odnosi na transformaciju i digitalizaciju cijelog pomorskog sektora te će uključivati i izradu drugih modela S-100. Uvođenje modela S-100 započinje 1. siječnja 2026., a u potpunosti će se primjenjivati od 1. siječnja 2030. Ravnateljica HHI-ja Vinka Kolić prezentirala je hidrografsku djelatnost RH, status HHI-ja kao i planove vezane za razvoj HHI-ja u skladu s novim univerzalnim hidrografskim modelom S-100.

S obzirom na potrebu podizanja razine svijesti o implementaciji univerzalnog hidrografskog modela S-100 te uključivanju brojnih dionika pomorskog sektora, HHI i MMPI načelno su se složili o potrebi osnivanja Nacionalnog odbora za provedbu i koordiniranje modela S-100.

Po uzoru na druge renomirane hidrografske urede, u pogledu suradnje s pomorskim peljarima kao bitnim krajnjim korisnicima proizvoda S-100  te sudionicima implementacije standarda S-100, HHI je s Udrugom pomorskih peljara Republike Hrvatske potpisao Sporazum o tehničkoj suradnji, s naglaskom na testiranje budućih proizvoda S-100. Predstavnik EMPA-e kap. Erik Dalege pohvalio je inicijativu i suradnju s pomorskim peljarima te je istaknuo važnost implementacije modela S-100 i testiranja novih proizvoda, a posebno S-101 (ENC) i S-102 (batimetrija).

Više o osnovama S-100 možete vidjeti na poveznici:

https://iho.int/en/introduction-0

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=OaufxKOGOys&feature=youtu.be

Sudionici sastanka:

Međunarodna hidrografska organizacija (IHO) - Home | IHO

Europsko udruženje pomorskih peljara (EMPA) Welcome to EMPA pilots (empa-pilots.eu)

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske - Naslovna (gov.hr) 

Hrvatski hidrografski institut (HHI) - Naslovnica | HHI

Udruga pomorskih peljara Hrvatske (CMPA) Udruga pomorskih peljara Hrvatske (cmpa.hr)

Zadnje vijesti

6.3.2024.
HHI domaćin sastanka pomorskih administracija Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Dana 4. i 5. ožujka 2024. godine u Hrvatskom hidrografskom institutu u Splitu održan je prvi radni sastanak pomorskih administracija država istočnog Jadrana Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Hrvatsku delegaciju predstavljali su čelni ljudi iz Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora...

opširnije HHI domaćin sastanka pomorskih administracija Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore