11. Dani infrastruktura prostornih podataka

29.7.2019. 11:36:00
11. Dani infrastruktura prostornih podataka

Državna geodetska uprava u suradnji s Hrvatskim hidrografskim institutom organizira 11. Dane infrastruktura prostornih podataka - Dani IPP-a 2019. koji će se održati 14. studenog 2019. godine u Splitu.

Dani IPP-a 2019. imaju za cilj doprinijeti razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP) i dostizanju ciljeva zadanih Direktivom INSPIRE (INfrastructure for SPatial Information), Strategijom NIPP-a i Zakonom o NIPP-u, kroz pregled stanja, razmjenu iskustva i jačanje kapaciteta kako bi što uspješnije nastavili uspostavu, svladali izazove, ispunili vremenski okvir INSPIRE-a te osvijestili i iskoristili nove prilike koje proizlaze iz interoperabilnog načina korištenja prostornih podataka. Konferencija je već tradicionalno mjesto okupljanja svih relevantnih sudionika u području IPP-a te platforma za razmjenu mišljenja i konstruktivni dijalog vezano uz aktualne teme.

Ove godine posebno važna tema bit će budućnost INSPIRE-a, odnosno njegov razvoj nakon 2020. godine, s čime je usko povezan i daljnji razvoj NIPP-a.

Poseban segment NIPP-a je morska infrastruktura prostornih podataka (MIPP/MSDI) te predstavlja razvojni okvir ili sustav za prikupljanje, dijeljenje i upravljanje razmjenom podataka i mrežnih usluga u skladu s propisima o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka. MIPP je posljedica potrebe i zahtjeva za interoperabilnošću podataka i informacija između kopnenog, priobalnog i pomorskog okoliša.

Hrvatski MIPP je povezan sa INSPIRE direktivom i inicijativom Međunarodne hidrografske organizacije (IHO), pa je HHI kao nacionalni hidrografski ured, odgovorna institucija za uspostavljanje morske komponente infrastrukture prostornih podataka i njeno uklapanje u NIPP.

Više o samoj konferenciji, kao i cjelokupni program možete pronaći na sljedećim poveznicama: http://www.nipp.hr/default.aspx?id=2955

Veselimo se Vašem dolasku!

Zadnje vijesti