Razmjena iskustava među partnerskim institucijama - trening mladih istraživača

1/24/2014 2:26:00 PM

Dana 19. i 20.12.2013. u Kotoru u prostorijama Instituta za biologiju mora, održana je razmjena iskustava između partnerskih institucija koje provode projekt „JASPPer“ i obuka mladih istraživača na temu istraživanja i analiza bioloških parametara kvaliteta morske vode.

Dr.sc. Aleksandar Joksimović iz Instituta za biologiju mora upoznao je sudionike sa projektom JASPPer uz predstavljanje općih i specifičnih ciljeva, aktivnosti i očekivanih rezultata projekta.

Održane su prezentacije predstavnika Insituta za biologiju mora iz Kotora kao i predstavnika Instituta za more i priobalje iz Dubrovnika:

  • „Ispitivanje i analiza bioloških parametara kvaliteta morske vode – metodologija uzorkovanja i obrade fitoplanktona i zooplanktona“. Dragana Drakulović i Branka Pestorić upoznale su sudionike s općim informacijama o zooplanktonu i fitoplanktonu, metodologiji i obradi uzoraka i laboratorijskim analizama kao i problemima koji se javljaju pri uzorkovanjima zooplanktona.
  • „Eutrofikacija i zagađivači u moru“. Doc.dr.sc. Enis Hrusić govorio je o nutrijentima u moru, limitaciji rasta fitoplanktona, eutrofikaciji, zagađivačima u moru, hipoksiji i anoksiji u moru te analizi pigmenata u fitoplanktonu. 
Nakon prezentacija sudionici su posjetili laboratorije za biološka, mikrobiološka i kemijska ispitivanja, te su upoznati su s priborom i metodologijom rada na terenu.

 

Latest

7/7/2021
Oceanographers on Islands

Invitation from the renowned Croatian scientist Dr. Jadranka Šepić, ass. prof. (Faculty of Science Split), winner of the HAZU award for scientific and artistic achievements in the area of natural sciences in 2020, to conceive and undertake educational activities on islands, was welcomed by...

read more Oceanographers on Islands